Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić biszkopt bez użycia proszku do pieczenia?
Canva / Miuda_21

Jak zrobić biszkopt bez użycia proszku do pieczenia?

15 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowity biszkopt jest nie lada specjałem. Okazuje się, że bez większych problemów można przygotować go bez proszku do pieczenia. Wystarczy wykorzystać odpowiednie proporcje dwóch rodzajów mąki, cukru, jajek oraz soli.

Bez wątpienia biszkopt jest kulinarną klasyką, na której bazuje wiele przepysznych deserów. W każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Biszkopt bez proszku do pieczenia

Nie da się ukryć, że biszkopt zalicza się do grona specjałów, obok których ciężko przejść obojętnie. Idealny wypiek niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy wykorzystują w nim proszek do pieczenia. Okazuje się, że wcale nie potrzebujemy tego składnika .

Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ekspresowy biszkopt. Tym razem na naszym portalu zagości receptura na smakołyk bez proszku do pieczenia. Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji . Czego potrzebujemy?

  • 5 sporych jajek

  • 190 g cukru

  • 190 g mąki pszennej

  • 65 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Przepis na idealny biszkopt

Na początku oddzielamy białka od żółtek. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy sztuczkę, dzięki której to zadanie będzie znacznie łatwiejsze . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas mieszania stopniowo dodajemy do nich cukier.

Żółtka ubijamy z łyżką cukru. Powinniśmy otrzymać puszystą masę. Białka mieszamy z żółtkami. Powoli dodajemy do nich oba rodzaje przesianej mąki. Całość należy delikatnie mieszać ubijaczką.

Masę na biszkopt przelewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza . Przysmak powinien piec się przez około 35 minut.

Gotowy biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Powinien pozostać w tortownicy. Gdy już to nastąpi, odwracamy go do góry dnem i wyjmujemy z foremki . Biszkopt w tej odsłonie z pewnością sprosta wymaganiom najbardziej wybrednych smakoszy.

Biszkopt w przepysznej odsłonie
Biszkopt w przepysznej odsłonie

Canva / DragonFly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy