Smakosze.pl
Ogórki kiszone i kwestia przypraw

Canva / merc67

Jakich przypraw użyć do kiszenia ogórków?

14 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się je w odrobinę inny sposób. Warto jednak pamiętać o stosowaniu się do pewnych zasad. Ogórki kiszone wyjdą idealnie, jeśli użyjemy odpowiednich przypraw. Mowa między innymi o dodatkach w postaci kopru, czosnku, soli oraz liści wiśni.

Pyszne ogórki kiszone są kulinarnym szlagierem, który na stałe wpisał się w naszą rodzimą kuchnię. Słono-kwaśny specjał wyjdzie znacznie lepiej, jeśli wykorzystamy stosowne dodatki. O czym powinniśmy pamiętać podczas przygotowań?

Idealne ogórki kiszone wymagają użycia odpowiednich przypraw

Ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wykorzystujemy je w roli dodatku do dań. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na surówkę, w której główną rolę grały ogórki kiszone.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kiedy w grę wchodzą ogórki kiszone, koniecznie korzystajmy z soli niejodowanej. W przeciwnym wypadku specjał może okazać się kulinarnym rozczarowaniem. Przeważnie wystarcza 1,5 łyżki soli na litr zalewy. Warto także pamiętać o dodawaniu do słoika nieobranego czosnku. Na litr powinno przypadać kilka ząbków.

W łupinie czosnku również znajdują się aromaty, które nadadzą naszym ogórkom kiszonym niepowtarzalnego smaku, który zachwyci domowników. Oczywiście sól i czosnek to nie jedyne przyprawy, które powinny znaleźć się w słoiku.

Lody od Podolskiego w Lidlu

Lody Lukasa Podolskiego już w Lidlu

CZYTAJ DALEJ

Jakie jeszcze przyprawy sprawią, że ogórki kiszone wyjdą perfekcyjnie?

Ogórki kiszone będą znacznie smaczniejsze, jeśli wzbogacimy je o kilka liści laurowych, ziarna gorczycy, ziarna ziela angielskiego, pieprz ziarnisty oraz koper. Nie możemy zapomnieć także o korzeniu chrzanu.

Czasami warto także postawić na mniej oczywiste dodatki. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na specjał z liśćmi wiśni. Za ich sprawą ogórki są chrupiące i jędrne. Jednak to nie wszystkie dodatki, o których warto pamiętać.

Ogórki kiszone możemy wzbogacić także o liście dębu oraz liście czarnej porzeczki. Dzięki nim domowe specjały będą smakowały obłędnie i momentalnie znikną z talerzy. Przeważnie wystarczy użyć kilku liści na słoik z ogórkami.

Ogórki kiszone wyjdą idealnie

Ogórki kiszone wyjdą idealnie

Canva / Yuri Iluhin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ofeminin; Zdrowe Kiszonki

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >