Smakosze.pl
Ogórki kiszone i kwestia przypraw

Canva / merc67

Jakich przypraw użyć do kiszenia ogórków?

14 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się je w odrobinę inny sposób. Warto jednak pamiętać o stosowaniu się do pewnych zasad. Ogórki kiszone wyjdą idealnie, jeśli użyjemy odpowiednich przypraw. Mowa między innymi o dodatkach w postaci kopru, czosnku, soli oraz liści wiśni.

Pyszne ogórki kiszone są kulinarnym szlagierem, który na stałe wpisał się w naszą rodzimą kuchnię. Słono-kwaśny specjał wyjdzie znacznie lepiej, jeśli wykorzystamy stosowne dodatki. O czym powinniśmy pamiętać podczas przygotowań?

Idealne ogórki kiszone wymagają użycia odpowiednich przypraw

Ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wykorzystujemy je w roli dodatku do dań. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na surówkę, w której główną rolę grały ogórki kiszone.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kiedy w grę wchodzą ogórki kiszone, koniecznie korzystajmy z soli niejodowanej. W przeciwnym wypadku specjał może okazać się kulinarnym rozczarowaniem. Przeważnie wystarcza 1,5 łyżki soli na litr zalewy. Warto także pamiętać o dodawaniu do słoika nieobranego czosnku. Na litr powinno przypadać kilka ząbków.

W łupinie czosnku również znajdują się aromaty, które nadadzą naszym ogórkom kiszonym niepowtarzalnego smaku, który zachwyci domowników. Oczywiście sól i czosnek to nie jedyne przyprawy, które powinny znaleźć się w słoiku.

Lody od Podolskiego w Lidlu

Lody Lukasa Podolskiego już w Lidlu

CZYTAJ DALEJ

Jakie jeszcze przyprawy sprawią, że ogórki kiszone wyjdą perfekcyjnie?

Ogórki kiszone będą znacznie smaczniejsze, jeśli wzbogacimy je o kilka liści laurowych, ziarna gorczycy, ziarna ziela angielskiego, pieprz ziarnisty oraz koper. Nie możemy zapomnieć także o korzeniu chrzanu.

Czasami warto także postawić na mniej oczywiste dodatki. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na specjał z liśćmi wiśni. Za ich sprawą ogórki są chrupiące i jędrne. Jednak to nie wszystkie dodatki, o których warto pamiętać.

Ogórki kiszone możemy wzbogacić także o liście dębu oraz liście czarnej porzeczki. Dzięki nim domowe specjały będą smakowały obłędnie i momentalnie znikną z talerzy. Przeważnie wystarczy użyć kilku liści na słoik z ogórkami.

Ogórki kiszone wyjdą idealnie

Ogórki kiszone wyjdą idealnie

Canva / Yuri Iluhin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ofeminin; Zdrowe Kiszonki

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >