Smakosze.pl
Kopytka w niecodziennym wydaniu

Canva / arfo

Prosty przepis na kopytka z kaszy gryczanej

14 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Danie widoczne na zdjęciu to nic innego jak kultowe kopytka. Przeważnie przygotowuje się je z ziemniaków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać kaszę gryczaną. Kopytka w takiej odsłonie są niskokaloryczne i zachwycają fantastycznym smakiem.

Nie da się ukryć, że kopytka zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne kopytka z kaszy gryczanej. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kopytka z kaszy gryczanej podbiją serca domowników

Smakowite kopytka niejednokrotnie wywoływały autentyczny zachwyt nawet u najbardziej wybrednych miłośników kulinariów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tradycyjną odsłonę specjału.

Tym razem kopytka zrobimy z kaszy gryczanej. Dzięki temu będą one o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • torebka kaszy gryczanej

  • 500 g mąki gryczanej

  • 90 g mąki kukurydzianej

  • 2 l wody

  • 2 jajka

  • 5 ml oleju

  • odrobina soli i pieprzu

Młoda kapusta w przepysznej odsłonie

Przepis na młodą kapustkę z koperkiem i dodatkiem pomidorów

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na wyśmienite kopytka z kaszy gryczanej

Na początku gotujemy kaszę gryczaną. Musi być bardzo miękka, w związku z tym należy wyjąć ją z wody 15 minut później, niż czas wskazany na opakowaniu. Ugotowaną kaszę pozostawiamy do ostygnięcia i odsączenia.

Kaszę ubijamy razem z dwoma rodzajami mąki, olejem oraz jajkami. Wszystko ugniatamy do momentu, w którym otrzymamy jednolite ciasto o gładkiej strukturze. Robimy z niego dosyć cienkie wałeczki, z których odcinamy kopytka.

Tak przygotowane kopytka gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wówczas są już gotowe. Godny uwagi jest także przepis na kopytka z serowym nadzieniem.

Kopytka z gulaszem

Kopytka z gulaszem

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego — tradycyjny przepis

Przepisy

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa indyjska z soczewicą

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora z majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Co zrobić, żeby galareta do karpia była klarowna?

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwe spaghetti bolognese

Czytaj więcej >