Prosty przepis na kopytka z kaszy gryczanej
Danie widoczne na zdjęciu to nic innego jak kultowe kopytka. Przeważnie przygotowuje się je z ziemniaków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać kaszę gryczaną. Kopytka w takiej odsłonie są niskokaloryczne i zachwycają fantastycznym smakiem.
Nie da się ukryć, że kopytka zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne kopytka z kaszy gryczanej. Efekt powala na łopatki.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kopytka z kaszy gryczanej podbiją serca domowników
Smakowite kopytka niejednokrotnie wywoływały autentyczny zachwyt nawet u najbardziej wybrednych miłośników kulinariów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tradycyjną odsłonę specjału.
Tym razem kopytka zrobimy z kaszy gryczanej. Dzięki temu będą one o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
torebka kaszy gryczanej
500 g mąki gryczanej
90 g mąki kukurydzianej
2 l wody
2 jajka
5 ml oleju
odrobina soli i pieprzu
Prosty przepis na wyśmienite kopytka z kaszy gryczanej
Na początku gotujemy kaszę gryczaną. Musi być bardzo miękka, w związku z tym należy wyjąć ją z wody 15 minut później, niż czas wskazany na opakowaniu. Ugotowaną kaszę pozostawiamy do ostygnięcia i odsączenia.
Kaszę ubijamy razem z dwoma rodzajami mąki, olejem oraz jajkami. Wszystko ugniatamy do momentu, w którym otrzymamy jednolite ciasto o gładkiej strukturze. Robimy z niego dosyć cienkie wałeczki, z których odcinamy kopytka.
Tak przygotowane kopytka gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wówczas są już gotowe. Godny uwagi jest także przepis na kopytka z serowym nadzieniem.
Canva / arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2