Jak zrobić domową wegetę? Najlepsza przyprawa do zup
Wiecie, jak zrobić domową wegetę? Będzie to najlepsza przyprawa do zup, dzięki której zapomniecie o maggi i kupnej wegecie. Zróbcie ją od razu w większych ilościach, bo przyda się w zasadzie do każdej zupy. Wystarczy wsypać 2 łyżki tej mieszanki do rosołu czy pomidorowej, a zupa od razu nabierze pełnego smaku.
Wiele osób w swojej kuchni używa gotowych przypraw do zup. Występują pod różnymi nazwami handlowymi, jednak wszystkie składają się z podobnych składników. Zawierają suszone warzywa, przyprawy i zioła, ale zwykle też sól, wzmacniacze smaku, aromaty i barwniki.
Te ostatnie z pewnością są zbędne w waszej diecie, dlatego lepiej ich unikać. Zamiast więc przepłacać za niezbyt zdrową, gotową przyprawę, przygotujcie własnoręcznie domową. Jej skład możecie zmodyfikować według własnych upodobań.
Jak zrobić domową wegetę?
Składniki:
-
1,5 kg marchwi
-
40 dag korzenia selera
-
30 dag pietruszki
-
20 dag pasternaku
-
1 por
-
pęczek lubczyku
-
pęczek natki pietruszki
-
kilka suszonych grzybów
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
-
3 łyżeczki kurkumy
-
3-4 łyżeczki soli gruboziarnistej
Przygotowanie domowej wegety
Marchewkę, pietruszkę i pasternak obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Por przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w paski.
Lubczyk i natkę opłucz, osusz, oberwij listki. Warzywa i zioła umieść na półkach suszarki do warzyw i susz je w temperaturze 60 st. C przez ok. 2 godziny, a potem dosusz w 70 st. C.
Warzywa powinny być suche i sztywne. Włóż je do blendera razem z grzybami, ziarnami ziela i pieprzu, a także solą. Zmiksuj tak, by były widoczne kawałki warzyw.
Do przygotowanej mieszanki dodaj kurkumę, wymieszaj. Mieszankę umieść w szklanym słoju, zakręć i trzymaj w suchym i ciemnym miejscu.
Wskazówka:
Jeśli nie masz suszarki do warzyw, warzywa możesz wysuszyć w piekarniku. Rozłóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i susz w temp. 60 st. C przy włączonym termoobiegu. Drzwiczki piekarnika powinny być uchylone.
Dowiedz się, co znajduje się w kostkach rosołowych , a także przeczytaj, w jaki sposób sprawdzić, czy pieprz jest oryginalny .
Źródło zdjęcia: canva/pyotr021 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów
-
Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów? Same korzyści, robi tak nawet Gessler
-
Sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda
Źródło: chillibite, schroniskobukowina