Jak zrobić domowe łazanki? Przepis z 1909 r. jest banalny. Kluski biją na głowę wszystkie kupne
Smak własnoręcznie przygotowanego makaronu jest nie do podrobienia. Choć jego przygotowanie nie należy do trudnych zadań, może wymagać odrobiny czasu. Końcowy produkt odwdzięczy się za to niebywałymi doznaniami kulinarnymi. Zachęcamy do przygotowania domowych łazanek według sprawdzonego, staropolskiego przepisu.
Makaron na domowe łazanki jak za dawnych lat możesz przygotować z wyprzedzeniem, a następnie wysuszyć. Dzięki temu w gorącym, przedświątecznym okresie zaoszczędzisz sporo czasu. Suszenie makaronu zajmuje od 24 do 48 godzin. W celu przyspieszenia tego procesu gotowe ciasto możesz też podsuszać w piekarniku w temperaturze 50 st. C przez ok. 60 minut.
Przepis na tradycyjne domowe łazanki
Składniki na makaron:
-
3 szklanki mąki + mąka do podsypywania
-
1 jajko
-
250 ml ciepłej wody
-
1/2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka oleju
Jak przygotować domowe łazanki?
Aby przygotować domowe łazanki, wszystkie składniki na makaron wymieszaj i zagnieć z nich dość twarde ciasto . Następnie ciasto podziel na 4-5 części. Każdą cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Otrzymane placki ciasta rozłóż na lnianych ściereczkach i pozostaw na mniej więcej godzinę, by nieco podeschły. Każdy placek pokrój w nieduże kwadraty. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej łazanki, zamieszaj i gotuj na niedużym ogniu minutę, licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Łazanki odcedź, przelej zimną wodą, skrop olejem i wymieszaj. Podawaj z ulubionym dodatkiem, np. kapustą duszoną z grzybami.
Z domowego makaronu przygotujesz wyśmienite łazanki świąteczne . Z makaronowym dodatkiem podasz także tradycyjną zupę grzybową .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kuroń robi śledzie pod pierzynką inaczej niż wszyscy. Nadaje potrawie lekkości w ciekawy sposób
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama