Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowe łazanki? Przepis z 1909 r. jest banalny. Kluski biją na głowę wszystkie kupne
Screen z filmu na kanale YouTube Menu Dorotki

Jak zrobić domowe łazanki? Przepis z 1909 r. jest banalny. Kluski biją na głowę wszystkie kupne

22 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Smak własnoręcznie przygotowanego makaronu jest nie do podrobienia. Choć jego przygotowanie nie należy do trudnych zadań, może wymagać odrobiny czasu. Końcowy produkt odwdzięczy się za to niebywałymi doznaniami kulinarnymi. Zachęcamy do przygotowania domowych łazanek według sprawdzonego, staropolskiego przepisu.

Makaron na domowe łazanki jak za dawnych lat możesz przygotować z wyprzedzeniem, a następnie wysuszyć. Dzięki temu w gorącym, przedświątecznym okresie zaoszczędzisz sporo czasu. Suszenie makaronu zajmuje od 24 do 48 godzin. W celu przyspieszenia tego procesu gotowe ciasto możesz też podsuszać w piekarniku w temperaturze 50 st. C przez ok. 60 minut.

Przepis na tradycyjne domowe łazanki

Składniki na makaron:

  • 3 szklanki mąki + mąka do podsypywania

  • 1 jajko

  • 250 ml ciepłej wody

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka oleju

Jak przygotować domowe łazanki?

Aby przygotować domowe łazanki, wszystkie składniki na makaron wymieszaj i zagnieć z nich dość twarde ciasto . Następnie ciasto podziel na 4-5 części. Każdą cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Otrzymane placki ciasta rozłóż na lnianych ściereczkach i pozostaw na mniej więcej godzinę, by nieco podeschły. Każdy placek pokrój w nieduże kwadraty. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej łazanki, zamieszaj i gotuj na niedużym ogniu minutę, licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Łazanki odcedź, przelej zimną wodą, skrop olejem i wymieszaj. Podawaj z ulubionym dodatkiem, np. kapustą duszoną z grzybami.

Z domowego makaronu przygotujesz wyśmienite łazanki świąteczne . Z makaronowym dodatkiem podasz także tradycyjną zupę grzybową .

Canva / Image Professionals GmbH
Canva / Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy