Zupa krem grzybowa z łazankami
Zupa krem grzybowa z łazankami - składniki
1 łyżka oliwy,
380 g grzybów mrożonych,
kilka kropli oliwy truflowej,
50 g grzybów suszonych,
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej,
ok. 500ml bulionu warzywnego,
pieprz czarny,
1 cebula,
1 jajko + 1 żółtko,
sól morska,
łyżki śmietany 36%,
pieprz kolorowy.
undefined
Przygotowanie zupy krem grzybowej z łazankami
Przygotowanie grzybów:
Opłucz suszone grzyby pod bieżącą wodą. Zalej 2-3 szklankami wody i pozostaw na noc. Jeśli nie masz czasu to zagotuj grzyby w wodzie przez około 20 minut. Odlej wodę i pokrój je na bardzo drobne kawałki. Mrożone grzyby rozmroź, opłucz, wysusz i pokrój.
Przygotowanie zupy:
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez około 5 minut. Zalej bulionem, aby przykryć grzyby. Gotuj około 20 minut. Wymieszaj zupę razem ze śmietaną. Jeśli chcesz mniej gęstą zupę, dolej więcej bulionu albo wody i zagotuj ponownie. Dopraw przyprawami i skrop oliwą truflową.
Przygotowanie makaronu:
Mąkę wymieszaj z jajkami, żółtkami i solą. Zagniataj, aż ciasto stanie się elastyczne. Uformuj w kulisty kształt i owiń folią aluminiową, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Ciasto rozwałkuj na cienko, pokrój w paski o długości 2 cm, a następnie podziel na mniejsze prostokąty. Gotuj około minuty, odcedź łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
Zalej makaron zupą, a następnie posyp grzankami.
undefined
Jak suszy się grzyby?
Do suszenia najlepiej nadają się borowiki, podgrzybki i koźlarze. Małe grzyby suszy się w całości zaś większe przekraja się wzdłuż łodygi. Oczyszczone grzyby umieszcza się na specjalnej siatce lub nawleka się na grubą nitkę lub metalowy drut. Grzyby suszy się w wentylowanym miejscu, bezpośrednim świetle słonecznym lub w specjalnej suszarce elektrycznej.
Nie należy jednak umieszczać ich w zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 50 stopni), ponieważ na powierzchni utworzy się warstwa wysychająca, co utrudni odparowanie wody od wewnątrz, a grzyby ulegną zepsuciu. Nie należy suszyć grzybów w piekarniku dłużej niż 24 godziny. Drzwiczki piekarnika muszą być ciągle otwarte.