Zupa krem grzybowa z łazankami
pixabay.com

Zupa krem grzybowa z łazankami

Zupa krem grzybowa z łazankami to świąteczny klasyk, w Boże Narodzenie smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo! To bardzo sycąca i smaczna zupa także na jesienną niepogodę. Podaje się ją z drobnym makaronem typu łazanki i posiekaną natką pietruszki. Jak przygotować zupę krem grzybową z łazankami?

Zupa krem grzybowa z łazankami - składniki

  • 1 łyżka oliwy,
  • 380 g grzybów mrożonych,
  • kilka kropli oliwy truflowej,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej,
  • ok. 500ml bulionu warzywnego,
  • pieprz czarny,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • sól morska,
  • łyżki śmietany 36%,
  • pieprz kolorowy.

Przygotowanie zupy krem grzybowej z łazankami

Przygotowanie grzybów:

Opłucz suszone grzyby pod bieżącą wodą. Zalej 2-3 szklankami wody i pozostaw na noc. Jeśli nie masz czasu to zagotuj grzyby w wodzie przez około 20 minut. Odlej wodę i pokrój je na bardzo drobne kawałki. Mrożone grzyby rozmroź, opłucz, wysusz i pokrój.


Przygotowanie zupy:

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez około 5 minut. Zalej bulionem, aby przykryć grzyby. Gotuj około 20 minut. Wymieszaj zupę razem ze śmietaną. Jeśli chcesz mniej gęstą zupę, dolej więcej bulionu albo wody i zagotuj ponownie. Dopraw przyprawami i skrop oliwą truflową.


Przygotowanie makaronu:


Mąkę wymieszaj z jajkami, żółtkami i solą. Zagniataj, aż ciasto stanie się elastyczne. Uformuj w kulisty kształt i owiń folią aluminiową, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Ciasto rozwałkuj na cienko, pokrój w paski o długości 2 cm, a następnie podziel na mniejsze prostokąty. Gotuj około minuty, odcedź łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.


Zalej makaron zupą, a następnie posyp grzankami.

Jak suszy się grzyby?

Do suszenia najlepiej nadają się borowiki, podgrzybki i koźlarze. Małe grzyby suszy się w całości zaś większe przekraja się wzdłuż łodygi. Oczyszczone grzyby umieszcza się na specjalnej siatce lub nawleka się na grubą nitkę lub metalowy drut. Grzyby suszy się w wentylowanym miejscu, bezpośrednim świetle słonecznym lub w specjalnej suszarce elektrycznej.


Nie należy jednak umieszczać ich w zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 50 stopni), ponieważ na powierzchni utworzy się warstwa wysychająca, co utrudni odparowanie wody od wewnątrz, a grzyby ulegną zepsuciu. Nie należy suszyć grzybów w piekarniku dłużej niż 24 godziny. Drzwiczki piekarnika muszą być ciągle otwarte.

Następny artykuł