Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
Adam Moskal
Adam Moskal 12.12.2021 01:00

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z mięsem
Screen z filmu na kanale Menu Dorotki na YouTube

Łazanki są kultowym świątecznym daniem, które znajduje się na liście klasycznych 12 wigilijnych potraw. Przygotowanie łazanek jest wyjątkowo łatwe, potrzeba jedynie odrobiny wolnego czasu. Poniżej zdradzamy cały przepis, dzięki któremu przygotowanie ich będzie proste i przyjemne, a w kuchni unosić się będzie wspaniały zapach.

Największym mankamentem łazanek jest konieczność zrobienia makaronu od podstaw, dlatego, aby tego uniknąć, warto kupić gotowy w sklepie. Można znaleźć dobre marki o wysokiej jakości, które posmakują każdemu fanowi tej potrawy.

Sama kapusta i grzyby, w porównaniu do makaronu, to naprawdę niewielki ułamek pracy, który wykonać można w maksymalnie godzinę. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by już dzisiaj zrobić sobie łazanki, a na święta sporządzić świeżą porcję.

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 340 g kapusty kiszonej

  • 250 g makaronu do łazanek

  • 2 cebule

  • 210 g grzybów

  • olej

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

  • 50 g masła

Rozpocznij od umycia kiszonej kapusty i włożenia jej do garnka. Zalej ją czystą wodą, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i postaw na palniku. Gotuj kapustę pod przykryciem przez 25 minut, aż stanie się miękka. Przełóż ją do miski, odciśnij z nadmiaru wody, usuń przyprawy i odstaw do ostudzenia.

Cebule obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażaj ją, aż osiągnie złoty kolor. Grzyby dobrze opłucz, pokrój na kawałki i wrzuć do cebuli. Smaż do momentu, gdy woda z grzybów odparuje.

Na patelnie wrzuć odsączoną kapustę, dopraw pieprzem oraz solą i smaż jeszcze kilka minut. Ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu. Ułóż w naczyniu żaroodpornym warstwowo warzywa, ugotowany makaron, warzywa, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Zapiecz całość przez 10 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku.  Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy sposób na szybkie pozbycie się przykrego zapachu cebuli ze skóry dłoni. 

Łazanki

Źródło zdjęcia: kadr z filmu Łazanki z kapustą zamieszczonego na kanale Anka Gotuje/ YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram