Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowy makaron według siostry Anastazji?
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/

Jak zrobić domowy makaron według siostry Anastazji?

19 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

W sklepach wybór kupna makaronu może przytłoczyć, ponieważ marek oraz gatunków tego produktu jest mnóstwo. Siostra Anastazja ma własny przepis na najlepszy makaron, który pysznie smakuje z aromatycznymi sosami czy zwykłymi zupami. Poniżej wyjaśniamy krok po kroku tajniki jej receptury.

Makaron ze sklepu może zawierać składniki niechciane, takie jak niepotrzebne barwniki, konserwanty czy ulepszacze smaku. Produkując go od podstaw we własnym domu, doskonale wiemy co dodaliśmy do ciasta, więc nie ryzykujemy spożywania niezdrowej chemii.

Siostra Anastazja swój makaron robi tylko z 4 składników, co jest kolejną ogromną zaletą. Z pewnością większość z nas ma je pod ręką w swojej kuchni, więc nie będzie potrzeby żadnego wyjścia do sklepu. To oszczędza nam dużo czasu, a także wydatków.

Przepis na domowy makaron siostry Anastazji

Składniki:

  • 250 g mąki

  • ćwierć łyżeczki soli

  • 2 jajka

  • 1 łyżka oleju

Zacznij od dokładnego przesiania mąki, aby pozbyć się grudek. Wsyp ją na stolnicę, utwórz stożek i na czubku zrób wgłębienie. Wlej do niego jajka, olej i wsyp sól. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie zagnieć, aż uzyska elastyczną konsystencją.

Po wyrobieniu przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na bok na 15 minut, żeby mąka dobrze się nawodniła. Gdy czas minie, odrywaj po kawałku ciasto, rozwałkuj je na cienkie placki, oprósz mąką i zostaw na 30 minut, żeby podeschły.

Placki zwiń w rulon i pokrój ostrym nożem na cienkie paseczki. Posyp je mąką. W garnku zagotuj dużą ilość wody z solą. Wrzucaj do niej makaron partiami i gotuj, aż wypłynie na powierzchnie. Po ugotowaniu odcedź i nie przelewaj wodą - skrobia przylepiona na jego powierzchni ułatwi przyklejanie się sosu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe pizzerinki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresową zapiekankę makaronową.

Makaron

Źródło zdjęcia: canva/Kei Scampa, Studio Italy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy