Jak zrobić domowy makaron według siostry Anastazji?
W sklepach wybór kupna makaronu może przytłoczyć, ponieważ marek oraz gatunków tego produktu jest mnóstwo. Siostra Anastazja ma własny przepis na najlepszy makaron, który pysznie smakuje z aromatycznymi sosami czy zwykłymi zupami. Poniżej wyjaśniamy krok po kroku tajniki jej receptury.
Makaron ze sklepu może zawierać składniki niechciane, takie jak niepotrzebne barwniki, konserwanty czy ulepszacze smaku. Produkując go od podstaw we własnym domu, doskonale wiemy co dodaliśmy do ciasta, więc nie ryzykujemy spożywania niezdrowej chemii.
Siostra Anastazja swój makaron robi tylko z 4 składników, co jest kolejną ogromną zaletą. Z pewnością większość z nas ma je pod ręką w swojej kuchni, więc nie będzie potrzeby żadnego wyjścia do sklepu. To oszczędza nam dużo czasu, a także wydatków.
Przepis na domowy makaron siostry Anastazji
Składniki:
-
250 g mąki
-
ćwierć łyżeczki soli
-
2 jajka
-
1 łyżka oleju
Zacznij od dokładnego przesiania mąki, aby pozbyć się grudek. Wsyp ją na stolnicę, utwórz stożek i na czubku zrób wgłębienie. Wlej do niego jajka, olej i wsyp sól. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie zagnieć, aż uzyska elastyczną konsystencją.
Po wyrobieniu przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na bok na 15 minut, żeby mąka dobrze się nawodniła. Gdy czas minie, odrywaj po kawałku ciasto, rozwałkuj je na cienkie placki, oprósz mąką i zostaw na 30 minut, żeby podeschły.
Placki zwiń w rulon i pokrój ostrym nożem na cienkie paseczki. Posyp je mąką. W garnku zagotuj dużą ilość wody z solą. Wrzucaj do niej makaron partiami i gotuj, aż wypłynie na powierzchnie. Po ugotowaniu odcedź i nie przelewaj wodą - skrobia przylepiona na jego powierzchni ułatwi przyklejanie się sosu.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe pizzerinki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresową zapiekankę makaronową.
Źródło zdjęcia: canva/Kei Scampa, Studio Italy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: siostra-anastazja.pl