Wprost stworzone na śniadanie jajeczne babeczki z warzywami
Wytrawne babeczki jajeczne są efektowną i pyszną formą śniadaniowych omletów. Wystarczy trochę warzyw - na przykład tych, które zostały z przygotowania sałatki — by śniadanie nabrało wyjątkowego charakteru. Ciepły posiłek tuż po obudzeniu będzie idealnym pomysłem na zimowy weekendowy poranek. Skusicie się?
Zaletą tego pysznego pomysłu jest to, że do przygotowania babeczek można wykorzystać dowolne warzywa — zawsze wyjdzie pysznie. Zerknijcie zatem, co zostało wam w lodówce i zrobicie własną wersję tego przysmaku, poniższe składniki, traktując jako inspirację, albo od razu nastawcie się, że warzywa użyjecie do kolejnego posiłku.
Z brokuła zrobicie tę pyszną jajecznicę, a papryka i cebula będą doskonałe jako składnik tostów na kolację. Dobrym pomysłem będzie też zrobienie podwójnej ilości tych pysznych zapiekanych jaj. Nic się nie zmarnuje.
Przepis na wyborne śniadaniowe babeczki
Z podanych proporcji przygotujecie 6 babeczek
Składniki:
4 jaja
pół sporej czerwonej papryki
pół średniej cebuli
10 niewielkich różyczek brokułów
3 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
szczypiorek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Warzywa myjemy, cebulę obieramy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Różyczki brokułów dzielimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. W miseczce roztrzepujemy jaja, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki. Doprawiamy masę solą i pieprzem.
Silikonową formę do muffinów smarujemy pozostałą łyżką oleju i przekładamy do niej masę. Babeczki nieco urosną, więc nie napełniamy ich po brzeg. Pieczemy przez 20 minut. Podajemy na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: jeżeli chcemy, do masy możemy dodać ulubioną szynkę. Kroimy ją w kostkę i dodajemy do masy wraz z warzywami. Możemy ją również podsmażyć wraz z cebulką.
Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: