Dlaczego warto dodać ziemniaki do pączków?
Już za około miesiąc Polacy będą zajadali się pączkami i faworkami w czasie świętowania Tłustego Czwartku. Jeśli chcesz, aby twoje domowe pączki po usmażeniu były trwalsze i dłużej świeższe, dodaj do nich ugotowane ziemniaki. Kartofle zatrzymają więcej wilgoci w usmażonym cieście, co da puszyste i delikatne pączki o niesamowicie pysznym smaku.
Miękkie jak chmurka pączki ze słodkim i rozpływającym się w ustach nadzieniem są spełnieniem marzeń każdego łakomczucha. Przygotowywanie ich w domu jest świetnym zajęciem dla całej rodziny, lecz często smaży się ich zbyt duże ilości. Przez to w ciągu paru dni stają się suche, niesmaczne i nikt nie chce ich więcej jeść.
Sposobem na uchronienie się od takiego scenariusza, jest dodanie ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Są niewyczuwalne w gotowym produkcie, lecz pozytywnie wpływają na dłuższe zachowanie świeżości.
Przepis na domowe pączki
Składniki:
0,5 kg mąki
200 g ziemniaków
30 g drożdży świeżych
100 g masła
3 jajka
5 łyżek cukru
100 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka spirytusu
olej
Zacznij od ugotowania ziemniaków z odrobiną soli, przeciśnięcia ich przez praskę, gdy są jeszcze ciepłe i odstawienia do ostudzenia. W międzyczasie wrzuć do miseczki drożdże, wlej ciepłe mleko i wsyp 1 łyżeczkę cukru. Zamieszaj i odstaw na 150 minut.
Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, ekstrakt waniliowy, jajka, spirytus, ziemniaki, roztopione i ostudzone masło i wlej zaczyn. Zagnieć ciasto na elastyczną masę i odstaw je na godzinę pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm i wycinaj z niego kółka szklanką. Ponownie odstaw je na 10 minut. W garnku zagrzej dużo oleju do temp. 180 stopni Celsjusza. Smaż pączki z obu stron przez około 20 sekund. Po wyłowieniu z oleju przełóż je na kratkę, żeby odciekły. Gotowe oprósz cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, na jakim tłuszczu najlepiej smaży się pączki. Ten tekst pokazuje sposób na puszyste i delikatne racuchy.
Źródło zdjęcia: canva/Gajus
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poprostupycha