Jak zrobić domowy miód z mniszka?
Miód z mniszka lekarskiego jest drogim produktem, jednak z łatwością przygotujesz go samodzielnie za grosze. Miód ten jest jednym z najzdrowszych produktów. Dodaj go do herbaty lub posmaruj kromkę chleba, a pozytywne efekty poczujesz od razu. Jak zrobić domowy miód z mniszka?
Miód z mniszka lekarskiego słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. To jeden z najlepszych i najzdrowszych gatunków produktu. Miód z mleczy możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy, że wybierzesz się na spacer na łąkę z dala od dróg, aby zebrać mlecze.
Miód z mniszka lekarskiego, ze względu na warunki klimatyczne i geograficzne, jest drogim, unikatowym i trudnodostępnym produktem. Masowa produkcja tego rodzaju miodu jest trudna, stąd wysoka cena.
Do przygotowania miodu w domowych warunkach potrzebujesz wyłącznie zebranych kwiatów, kilograma cukru i soku z dwóch cytryn. Samodzielnie przygotowany produkt z mniszka lekarskiego jest równie smaczny, zdrowy i naprawdę tani.
Z mniszka przygotujesz również domowy syrop- tu poznasz przepis na syrop z mniszka lekarskiego , jest idealny na przeziębienie, grypę i choroby górnych dróg oddechowych.
Właściwości zdrowotne miodu z mniszka lekarskiego
Miód jest bogatym źródłem wielu cennych związków, między innymi witaminy C, B2, potasu, żelaza, manganu i silnych antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i działają antynowotworowo.
Regularne spożywanie miodu z mniszka lekarskiego między innymi wzmacnia odporność i stawy, reguluje pracę serca, obniża ciśnienie krwi. Miód idealnie sprawdzi się również jako naturalny lek na anemię, niestrawność i inne problemy żołądkowe i wątrobowe.
Aby miód zachował wszystkie właściwości, nie dodawajmy go do wrzącej wody . Najlepiej dodać łyżeczkę do letniej wody lub herbaty. Woda, której temperatura wynosi powyżej 40 stopni C, sprawia, że miód zachowuje wyłącznie walory smakowe, ale jest pozbawiony cennych związków i witamin.
Przepis na miód z mniszka lekarskiego
Składniki na 3-4 słoiczki o pojemności około 200 ml:
-
500 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego
-
2 cytryny
-
1 kg cukru
-
1 l wody
Jak zrobić domowy miód z mniszka?
Zerwij kwiaty, rozłóż je na papierze i odstaw na godzinę, aby wyszły z nich owady, następnie sprawdź, czy nie są brudne, nie mają piasku, ziemi. Kwiaty przełóż do garnka, wlej wodę i zagotuj.
Gdy wywar zacznie wrzeć, wyłącz palnik i odstaw garnek w suche, ciemne miejsce na całą dobę, aby kwiaty oddały cały aromat. Następnego dnia napar przeciśnij przez gazę i dokładnie dociskaj mlecze.
Napar wlej do garnka, wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu, do rozpuszczenia kryształków, następnie wlej sok wyciśnięty z dwóch cytryn, wymieszaj i gotuj około 1,5 godziny na najmniejszym ogniu, do powstania gęstego miodu.
Co jakiś czas dokładnie wymieszaj masę. Gdy miód już będzie dostatecznie gęsty, przelej go do wyparzonych słoiczków, zakręć je i odstaw do góry dnem na czas studzenia. Miód jest gotowy, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva / madeleinesteinbach Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lekka wiosenna zupa jarzynowa. Prosty przepis na tani i szybki obiad
-
Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach
Źródło: mojegotowanie.pl, beszamel.se