Jak zrobić gruszki ze słoika w wybornym syropie?
Sezon na gruszki trwa od końca lipca do końca września. Jednak jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok, zdecyduj się na ich zapasteryzowanie. Gruszki zamknięte w słoiku są świetnym dodatkiem nie tylko do śniadań, ale też przekąską, która dodatkowo zachwyca lekko słodkawym aromatem.
Gruszki zazwyczaj wykorzystujemy do deserów, takich jak choćby gruszki pod kruszonką . Chętnie sięgamy po nie szczególnie latem, gdy możemy je zrywać prosto z drzewa lub kupować w ulubionym warzywniaku.
Gruszki w syropie ze słoika są propozycją przede wszystkim dla fanów przetworów, którzy cenią tego typu smaki. Warto nazrywać jak najwięcej gruszek, by zimą móc cieszyć się ich wybornym smakiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przygotować gruszki w syropie?
Do przygotowania gruszek ze słoika potrzebujesz następujących składników:
-
10 gruszek
-
1 l wody
-
500 g cukru
-
cytryna
-
3 łyżki cynamonu
-
5 goździków
Z tego przepisu zrobisz ok. pięciu dużych słoików gruszek w syropie.
Zacznij od umycia gruszek, następnie obierz je i przekrój na pół. Wydrąż w nich gniazda nasienne i podziel na równe ćwiartki. Tak przygotowane owoce zagotuj w posłodzonej wcześniej wodzie. Następnie dodaj do nich wyciśniętą cytrynę, cynamon i goździki.
Gotuj wszystko przez 10 minut, aż gruszki zmiękną. Po upływie tego czasu wlej wywar z owocami do przygotowanych wcześniej słoików.
Spożywanie takich owoców jest bardzo zdrowe. Nie tylko mają dużą zawartość sodu i potasu, ale również sporą zawartość błonnika, dzięki czemu na dłużej zapewniają uczucie sytości.
Canva (ballycroy, Getty Images Signature)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: stylzycia.radiozet.pl