Ziemniaki z ziołami i musztardą, czyli po niemiecku
Ziemniaki wcale nie muszą być nudne - wystarczy przygotować je na niemiecką modłę. Dodając do nich musztardę francuską, szczypiorek, oliwę oraz ocet winny, tworzy się prawdziwy rarytas. Tak sporządzone, świetnie pasują do mięs i pieczonych ryb.
Ziemniaki po niemiecku są orzeźwiającym, a zarazem sycącym dodatkiem do dania głównego. Świeży smak szczypiorku oraz ciężkość oliwy i samych kartofli doskonale się uzupełniają.
Przygotowanie poniższych kartofli jest banalnie proste i można zrobić je niewielkim wysiłkiem. Dzięki temu można cieszyć się ich doskonałym smakiem, a przy okazji nie zamęczyć się podczas gotowania w kuchni.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ziemniaki po niemiecku
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
1 kg ziemniaków
100 ml oliwy
2 łyżki musztardy francuskiej
4 łyżki octu winnego
szczypiorek
sól
pieprz
Zacznij od obrania pyrek ze skórki i dokładnego wyczyszczenia pod bieżącą wodą. Pokrój je na niewielkie ćwiartki i przełóż do miski z wodą. Przelej kartofle do garnka, dodaj soli i zagotuj. Po 15 minutach odsącz je z wody.
Musztardę, ocet winny, oliwę, szczypiorek, sól oraz pieprz wymieszaj w osobnej miseczce. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, zalej sosem ugotowane ziemniaki.
Wymieszaj kawałki ziemniaków z sosem. Przed podaniem ozdób je odrobiną świeżo siekanego szczypiorku i innymi ziołami czy dodatkami, np. pietruszką lub chilli, jeśli masz ochotę. Smacznego.
Źródło: canva.com/haoliang, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: krolowakuchni.pl