Smakosze.pl
Ziemniaki po niemiecku

canva.com/Ann_Zhuravleva, Getty Images

Ziemniaki z ziołami i musztardą, czyli po niemiecku

14 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ziemniaki wcale nie muszą być nudne - wystarczy przygotować je na niemiecką modłę. Dodając do nich musztardę francuską, szczypiorek, oliwę oraz ocet winny, tworzy się prawdziwy rarytas. Tak sporządzone, świetnie pasują do mięs i pieczonych ryb.

Ziemniaki po niemiecku są orzeźwiającym, a zarazem sycącym dodatkiem do dania głównego. Świeży smak szczypiorku oraz ciężkość oliwy i samych kartofli doskonale się uzupełniają.

Przygotowanie poniższych kartofli jest banalnie proste i można zrobić je niewielkim wysiłkiem. Dzięki temu można cieszyć się ich doskonałym smakiem, a przy okazji nie zamęczyć się podczas gotowania w kuchni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ziemniaki po niemiecku

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 100 ml oliwy

  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • 4 łyżki octu winnego

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania pyrek ze skórki i dokładnego wyczyszczenia pod bieżącą wodą. Pokrój je na niewielkie ćwiartki i przełóż do miski z wodą. Przelej kartofle do garnka, dodaj soli i zagotuj. Po 15 minutach odsącz je z wody.

Stek z kalafiora

Stek z kalafiora - alternatywa dla kotletów schabowych

CZYTAJ DALEJ

Musztardę, ocet winny, oliwę, szczypiorek, sól oraz pieprz wymieszaj w osobnej miseczce. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, zalej sosem ugotowane ziemniaki.

Wymieszaj kawałki ziemniaków z sosem. Przed podaniem ozdób je odrobiną świeżo siekanego szczypiorku i innymi ziołami czy dodatkami, np. pietruszką lub chilli, jeśli masz ochotę. Smacznego.

Ziemniaki w ziołach

Źródło: canva.com/haoliang, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: krolowakuchni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >