Smakosze.pl
Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

canva.com/Nungning20, Getty Images

Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

14 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kalarepa jest dość niedocenionym warzywem, choć pełna jest dobroczynnych substancji i właściwości. Picie jej soku jest jeszcze łatwiejszym sposobem na dostarczanie ich do organizmu. Pomaga poprawić trawienie, a także korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Kalarepa to odmiana kapusty - została specjalnie wyhodowana jako gatunek mający mieć większą wytrzymałość na trudne warunki atmosferyczne oraz rosnący w surowych klimatach.

Jej kulinarne zastosowania zna praktycznie cały świat - często można znaleźć ją jako składnik zup, sałatek, kanapek czy surówek. Jeśli nie przepadasz za jej twardością, sięgnij po pyszny i zdrowy sok.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Właściwości soku z kalarepy

Kalarepa zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, dlatego świetnie poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wydłuża uczucie sytości po posiłku. Takie działanie pozwala ułatwić chudnięcie.

W kalarepie znajdziemy karotenoidy, witaminy A, C, K oraz te z grupy B. Poza witaminami, znajdują się w niej również potas, fosfor, wapń, żelazo, miedź i mangan. Dodatkowym atutem są antyoksydanty, które chronią przed licznymi problemami zdrowotnymi.

Ziemniaki po niemiecku

Ziemniaki z ziołami i musztardą, czyli po niemiecku

CZYTAJ DALEJ

Sok z kalarepy na astmę i cholesterol

Wyżej wymienione antyoksydanty są skutecznym sposobem na uporanie się z problemami związanymi z astmą. Świeżo wyciśnięty sok ułatwia oczyszczanie płuc, a także zmniejsza objawy astmy.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Dla ludzi z wysokim cholesterolem pozytywna jest obecność fosforu w kalarepie. Minerał ten poprawia pracę układu krwionośnego, a także zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi.

Jak zrobić sok z kalarepy?

Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy dokładnie umytą i nieobraną kalarepą pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do sokowirówki, wraz z jabłkiem oraz świeżo siekaną natką pietruszki.

Dla poprawienia smaku warto dodać łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz szczyptę cukru. Jedna szklanka soku pita rano i wieczorem szybko powinna dać wymierne efekty.

Kalarepa

Źródło: canva.com/Michel VIARD, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >

Dieta

Jakie produkty warto zjeść tuż przed pójściem spać?

Czytaj więcej >

Dieta

Cudowny przepis na miód z zielonych orzechów, zalety zachwycają

Czytaj więcej >

Dieta

Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu

Czytaj więcej >