Smakosze.pl
Stek z kalafiora

canva.com/Mykola Lunov

Stek z kalafiora - alternatywa dla kotletów schabowych

14 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jeśli nie chcesz cały czas jeść mięsa, jak kotlety schabowe, spróbuj przygotować steki z kalafiora. Ta warzywna alternatywa jest przepyszna i, przede wszystkim, wyjątkowo zdrowa. Zarówno prezencja, jak i smak dania zachwyca każdego.

Stek z kalafiora ma wyjątkowy wygląd, który ciężko pomylić z czymkolwiek innym. Dużą zaletą tego dania jest fakt, że można doprawić go najróżniejszymi przyprawami, dostosowując do swoich preferencji.

Potrawa ta przypomina teksturą klasyczny stek, a więc na zewnątrz ma chrupiącą skórkę, z kolei w środku jest delikatna i soczysta. Można ją zrobić zarówno na patelni, jak i w piekarniku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na stek z kalafiora

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1 duży kalafior

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2 jajka

  • 1 szklanka bułki tartej

  • mąka

  • cukier

  • curry

  • biały sezam

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od umycia kalafiora i wrzucenia go w całości do osolonego wrzątku. Dodaj do wody sok z cytryny oraz szczyptę cukru. Gotuj warzywo przez około 6 minut. Wyciągnij je z wody i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Ciasto kokosowe

Przepyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia - Raffaello

CZYTAJ DALEJ

Oprusz plastry z obu stron solą oraz pieprzem. Roztrzep jajka w głębokim talerzu, a w osobnym naczyniu połącz bułkę tartą z mąką i curry. Na patelni rozgrzej olej.

Plastry kalafiora zanurz w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki tartej. Smaż plastry na oleju, aż z obu stron uzyskasz chrupiącą skórkę. Przed podaniem posyp go białym sezamem. Smacznego.

Stek z kalafiora

Źródło: canva.com/rudisill, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: msn.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >