Stek z kalafiora - alternatywa dla kotletów schabowych
Jeśli nie chcesz cały czas jeść mięsa, jak kotlety schabowe, spróbuj przygotować steki z kalafiora. Ta warzywna alternatywa jest przepyszna i, przede wszystkim, wyjątkowo zdrowa. Zarówno prezencja, jak i smak dania zachwyca każdego.
Stek z kalafiora ma wyjątkowy wygląd, który ciężko pomylić z czymkolwiek innym. Dużą zaletą tego dania jest fakt, że można doprawić go najróżniejszymi przyprawami, dostosowując do swoich preferencji.
Potrawa ta przypomina teksturą klasyczny stek, a więc na zewnątrz ma chrupiącą skórkę, z kolei w środku jest delikatna i soczysta. Można ją zrobić zarówno na patelni, jak i w piekarniku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na stek z kalafiora
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
1 duży kalafior
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
mąka
cukier
curry
biały sezam
sól
pieprz
olej
Zacznij od umycia kalafiora i wrzucenia go w całości do osolonego wrzątku. Dodaj do wody sok z cytryny oraz szczyptę cukru. Gotuj warzywo przez około 6 minut. Wyciągnij je z wody i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
Oprusz plastry z obu stron solą oraz pieprzem. Roztrzep jajka w głębokim talerzu, a w osobnym naczyniu połącz bułkę tartą z mąką i curry. Na patelni rozgrzej olej.
Plastry kalafiora zanurz w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki tartej. Smaż plastry na oleju, aż z obu stron uzyskasz chrupiącą skórkę. Przed podaniem posyp go białym sezamem. Smacznego.
Źródło: canva.com/rudisill, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: msn.com