Jak zrobić idealne jajko sadzone?
Z jajkiem sadzonym zrobisz wiele smacznych i pożywnych dań, które dostarczą Ci energii na wiele godzin. Jajko sadzone, teoretycznie proste w przygotowaniu, często się przypala lub jest zbyt ścięte, a wyglądem i smakiem przypomina jajko na twardo. Z czym podawać jajko sadzone? Jak zrobić idealne jajko sadzone z lejącym żółtkiem?
Idealne jajko sadzone ma mocno ścięte biało i płynne żółtko, które po przekrojeniu wylewa sią na talerz. Sekret idealnego jajka sadzonego tkwi w odpowiedniej obróbce termicznej, jeśli zbyt długo będziesz smażył danie, żółtko zetnie się zupełnie i zamiast jajka sadzonego otrzymasz jajko na twardo z przypalonym białkiem.
Jajko sadzone jest bardzo uniwersalną potrawą, doskonale sprawdzi się zarówno na pożywne śniadanie, obiad, jak i lekką kolację. Delikatne w smaku białko i słodsze, lejące żółtko to świetna propozycja na szybki posiłek o każdej porze dnia.
Jaka patelnia i jaki rodzaj tłuszczu do jajka sadzonego?
Jajka sadzone zawsze rób na teflonowej lub ceramicznej patelni, które mają grubą powłokę nieprzywierającą. Jajko sadzone na innej patelni przyklei się do jej dna, będzie spalone i porwie się podczas zdejmowania.
Źródło zdjęcia: canva/Klaus Nielsen Jajka sadzone smaż na maśle, oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Osobiście polecam oliwę, ponieważ jajko nabiera delikatnego, oliwkowego smaku i jest usadzone idealnie, bez przypaleń. Jajko sadzone na maśle jest równie smaczne, jednak musisz go pilnować, ponieważ szybko się przypala.
Czym doprawić jajko sadzone?
J ajko sadzone po wbiciu na patelnię dopraw solą i pieprzem w bardzo małych ilościach, aby jedynie podkreślić jego smak. Wystarczy dosłownie szczypta przypraw, żeby jajko smakowało idealnie.
Źródło zdjęcia: canva/ fermate Zaraz po usadzeniu jajko możesz również oprószyć ulubionymi ziołami, np. suszoną bazylią, tymiankiem, oregano. Jajka sadzone świetnie smakują także, kiedy posypiesz je także posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Z czym podawać jajko sadzone?
Jajko sadzone to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i obiad i kolację. Wystarczą odpowiednie dodatki, aby przygotować wyśmienite i pożywne dania.
Na śniadanie jajko sadzone smakuje doskonale z tostami francuskimi z awokado , frankfurterkami, szynką, chipsami z boczku i świeżym pomidorem. Świetnym pomysłem na śniadanie jest również jajko sadzone w papryce , dzięki czemu smakuje i wygląda rewelacyjnie.
Źródło zdjęcia: canva/icetocker
J ajko sadzone na obiad to proste, szybkie i tanie danie dla całej rodziny. Podaj jajka z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem, mizerią lub zwykłym kefirem, a stworzysz pyszny posiłek na ciepło. Na kolację natomiast możesz usadzić jajka na szynce, fasolce szparagowej, pomidorach, szpinaku. W tym artkule dowiesz się, jak zrobić jajka sadzone ze szpinakiem , czyli lekką i zdrową kolację.
Przepis na idealne jajko sadzone
Składniki na 1 porcję:
-
2 jajka
-
sól, pieprz
-
2-3 łyżki oliwy z oliwek
-
posiekany szczypiorek, pietruszka lub inne zioła (opcjonalnie)