Tosty francuskie z awokado i jajkiem sadzonym
wikimedia - Frank Oschatz - pixabay archive copy

Tosty francuskie z awokado i jajkiem sadzonym

Klasyczne tosty z żółtym serem i szynką królują na naszych stołach od wielu lat. Prawie w każdym domu jest toster, w którym można przygotować pyszne śniadaniowe lub kolacyjne tosty w wielu wersjach smakowych. To bardzo proste i szybkie danie, które możemy włożyć także do pudełka lunchowego i zjeść go w ciągu dnia w pracy lub w szkole. Jednak jeżeli mamy więcej czasu, możemy przygotować nieco inną wersję tostów – tosty francuskie z awokado i jajkiem sadzonym.

Tosty francuskie z awokado i jajkiem sadzonym.

Tosty francuskie z awokado i jajkiem sadzonym to pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi kubki smakowe szczególnie tych, którzy cenią sobie wytrawne śniadania i kolacje. Jeżeli chcemy stworzyć jeszcze zdrowszą wersję tego posiłku, możemy zastąpić tosty pszenne tostami pełnoziarnistymi. Możemy także urozmaicać danie poprzez różne warzywne dodatki, np. paprykę czy liście roszponki.

Składniki:

· 2 awokado

· 16 pomidorów koktajlowych

· 2 ząbki czosnku

· 8 liści bazylii świeżej

· 8 kanapek chleba tostowego

· 6 jajek

· 10 łyżek stołowych mleka

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

· dodatkowo: masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Przyrządzenie tostów francuskich z awokado i jajkiem sadzonym możemy zacząć od przygotowania warzyw. Pomidory koktajlowe dobrze płuczemy i pozostawiamy do osuszenia lub wycieramy. Suche pomidory kroimy w połówki lub w ćwiartki. Możemy także pokroić je na plasterki, ale tak, aby nie zgniotły się zbytnio podczas krojenia.

Oba awokado przecinamy na pół. Przekręcamy połówki, oddzielamy od pestek, a następnie wyłuskujemy je np. przy pomocy łyżki. Następnie miąższ awokado oddzielamy od skórek. Tutaj również najlepiej sprawdzi się zwykła łyżka stołowa. Miąższ umieszczamy w misce. Rozgniatamy całość widelcem.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy go do awokado. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Do pustej miski wbijamy 2 jajka. Rozbijamy je widelcem, po czym dolewamy do nich mleko. Masę jajeczną możemy również delikatnie posolić.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. W trakcie, kiedy będzie się roztapiać, rozsmarowujemy na 1 kromce chleba tostowego pastę awokado, przykrywamy ją drugim tostem i całość dokładnie obtaczamy w masie jajecznej.

Smażymy, gdy masło będzie już gorące. Z każdej strony tost powinien być smażony przez około 2-3 minuty. W ten sposób należy przygotować wszystkie pozostałe tosty.

Na osobnej patelni, również na maśle klarowanym, smażymy jajka sadzone (po jednym do każdego tosta).

Tosty kładziemy na talerzykach, a następnie przykrywamy przysmażone kanapki jajkami sadzonymi. Na jajkach kładziemy pokrojone pomidory koktajlowe i po 2 liście bazylii (na jednego tosta).

Tosty francuskie z awokado i jajkiem sadzonym oraz z boczkiem i rukolą.

Składniki:

· 2 awokado

· 16 pomidorów koktajlowych

· 2 ząbki czosnku

· 4 garście rukoli

· 8 kanapek chleba tostowego

· 4 plastry boczku do smażenia

· 6 jajek

· 10 łyżek stołowych mleka

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

· dodatkowo: masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku podstawowego przepisu, przygotowanie tostów francuskich z awokado i jajkiem sadzonym oraz z boczkiem i rukolą zaczynamy od przygotowania warzyw. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pomidory koktajlowe płuczemy i kroimy w dowolne mniejsze części. Rukolę płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Awokado przepoławiamy, wyjmujemy pestki oraz przekładamy miąższ do miski.

W misce rozgniatamy miąższ awokado z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.

W drugiej misce umieszczamy 2 jajka. Rozbijamy je dokładnie widelcem. Dolewamy do nich mleka, delikatnie solimy całość. Masę dokładnie mieszamy.

Na patelnię kładziemy plastry boczku. Smażymy go do momentu, w którym będzie mocno przyrumieniony. Powinien charakterystycznie skwierczeć. Kiedy będzie już gotowy, zdejmujemy go z patelni. Pilnujmy, aby się nie przypalił.

Na 1 kromce chleba tostowego rozsmarowujemy pastę z awokado. Przykrywamy ją drugą kromką. Tak robimy ze wszystkimi. Następnie obtaczamy je w masie jajecznej.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i po kolei smażymy na nim wszystkie tosty.

Na osobnej patelni po raz kolejny rozgrzewamy masło i kiedy będzie już gorące, robimy na nim jajka sadzone.

Na talerzyku kładziemy kolejno tosta, plaster boczku, rukolę, jajko sadzone i pokrojone pomidory koktajlowe. Tak samo postępujemy z resztą tostów.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tosty-francuskie-z-awokado-i-jajkiem-sadzonym

2. https://zdrowieodkuchni.pl/tosty-francuskie-z-jajkiem-i-awokado/

3. https://aniastarmach.pl/przepis/tosty-z-awokado-i-jajkiem/

4. https://smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-tosty-z-awokado-i-jajkiem-sadzonym,183758,gotowaniepomojemu.html

Następny artykuł