Jajka sadzone ze szpinakiem
Jajka sadzone ze szpinakiem to pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie, lunch lub kolację dla całej rodziny. Danie jest lekkostrawne, mało kaloryczne, ale też bardzo sycące. Poznaj przepis na wyśmienite i proste danie, czyli jajka sadzone ze szpinakiem.
Jajka sadzone ze szpinakiem przygotujesz jako samodzielne danie lub pyszny dodatek do obiadu. Dodaj do nich tymianek, czosnek i szalotkę, a odkryjesz wyjątkowy smak potrawy. Jajka sadź na patelni do 2 do 4 minut, w zależności od tego, jak bardzo ścięte jajko lubisz.
Szpinak baby to młode, świeże liście szpinaku, z których przygotujesz wiele pysznych dań, między innymi jajecznicę, tartę, sałatki, curry, rożki z ciasta francuskiego. Młody szpinak to przede wszystkim źródło żelaza, które niezbędne jest do produkcji krwi i transportu tlenu. Działa również oczyszczająco i zawiera silne antyoksydanty.
Przepis na jajka sadzone ze szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
4 jajka
4 garście szpinaki baby
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
szalotka
szczypta suszonego tymianku
sól, pieprz
2 łyżki masła
bagietka
Jak przygotować jajka sadzone ze szpinakiem?
Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim posiekany czosnek i szalotkę, dodaj pokrojone na pół pomidorki i smaż przez kilka minut. Na patelnię włóż szpinak, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż liście zmiękną.
Na szpinak z pomidorami wbij jajka, dopraw je solą i tymiankiem i smaż pod przykryciem 2-4 minuty w zależności od tego, jaki stopień ścięcia jajek preferujesz. Jajka na szpinaku podawaj z bagietką.