Smakosze.pl Porady Jak zrobić idealne jajko w koszulce?
iko636, Getty Images Pro

Jak zrobić idealne jajko w koszulce?

24 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Przygotowanie jajka w koszulce może wydawać się skomplikowanym zadaniem, jednak istnieje na nie bardzo prosty trick. Wystarczy wbić je do sakiewki z folii spożywczej i włożyć ją do gotującej się wody. Po 3 minutach całość będzie miała estetyczny kształt, delikatnie ścięte białko oraz przepyszne płynne żółtko.

Jajka w koszulkach sprawiają wrażenie bardzo wykwintnego dania, które potrzebuje sporych umiejętności gotowania. Utarło się bowiem, że przygotowane w taki sposób, są luksusowe i jada się je głównie w wykwintnych restauracjach.

W praktyce jest jednak zupełnie inaczej, ponieważ jedyne czego potrzebuje kucharz, to garnek z wodą, folię spożywczą i wyczucie. Jeśli jednak ktoś obawia się porażki, może skorzystać z metody, która maksymalnie ułatwia zadanie.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jajka w koszulce ugotujesz przy pomocy folii

Aby zachwycić swoich najbliższych wyjątkowo prezentującymi się jajkami, na początku należy wlać wodę do garnka i postawić naczynie na największym gazie. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika do średniej.

Odetnij z przezroczystej folii spożywczej kawałek i posmaruj go na środku odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Tak przygotowaną folię nałóż na szklankę lub miseczkę i wbij do niej jajko . Dopraw je solą oraz pieprzem.

Zawiń rogi folii, tworząc sakiewkę. Sakiewki wkładaj w gotującej się wody i gotujemy od 3 do 7 minut w zależności od tego, jak bardzo płynne żółtko lubimy - następnie wystarczy wyłożyć je na tost, polać sosem holenderskim i gotowe.

Wartości zdrowotne jajek w koszulkach

Dużą zaletą takich jajek jest brak konieczności smażenia, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej odżywcze od jajecznicy czy sadzonych . W 100 gramach jajek w koszulkach jest jedynie 143 kcal.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

W jajku znajdziemy m.in. witaminę A, witaminę D i witaminę K oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, żelazo i wapń. Swój żółty kolor jajko zawdzięcza zawartości beta-karotenu, który wraz z luteiną wspierają nasz wzrok i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.

Warto pamiętać, że jajka są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka - na 100 gramów, zawierają aż 12,5 gramów białka. Jeśli więc chcesz zbudować dobrą formę, ten produkt jest idealny dla ciebie.

Projekt bez tytułu (80)
undefined

Źródło: Pink-Orange-Photography, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magazyn-kuchnia.pl; zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy