Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem?
Nie da się ukryć, że galaretka z kurczakiem uchodzi za danie bliskie sercom wielbicieli swojskich smaków. Czasami specjał wychodzi mętny. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy mięso umieścimy we wrzątku. Jeśli popełniliśmy błąd, wystarczy wzbogacić wywar o ocet i białka.
Galaretka z kurczakiem jest prawdziwym kulinarnym szlagierem. Wszystko za sprawą jej niepowtarzalnych walorów smakowych. Oczywiście nie tylko one sprawiają, że danie zachęca do beztroskiego zajadania. Galaretka musi być należycie klarowna.
Częsty błąd sprawi, że galaretka z kurczakiem wyjdzie mętna
Bez wątpienia galaretka z kurczakiem potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet tych smakoszy o bardziej delikatnym podniebieniu. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na kultowe zimne nóżki .
Niekiedy dzieje się tak, że galaretka z kurczakiem wychodzi mętna. Za taki stan rzeczy odpowiada niepozorny błąd, który popełnia liczne grono smakoszy. Mowa o wkładaniu mięsa do gorącej wody .
Galaretka z kurczakiem powinna być klarowna, jeśli podczas gotowania mięso umieścimy w zimnej wodzie. Jednak nie oznacza to, że nie możemy naprawić swojego błędu . Na szczęście istnieje niezawodny i prosty trik.
Klarowna galaretka z kurczaka zachwyci najbliższych
Jeśli widzisz, że galaretka z kurczakiem zaczyna mętnieć, wówczas wystarczy dodać do niej mieszankę dwóch składników . Dzięki nim specjał znacząco zyska na przejrzystości, a tym samym unikniemy kulinarnej katastrofy.
Ubite białko łączymy z dwoma łyżkami octu. Następnie dodajemy je do mięsnego wywaru. Całość ponownie zagotowujemy . Po kilku minutach podgrzewania specjał przecedzamy przez gazę. Warto umieścić ją w sitku.
Taka sztuczka pozwoli nam na naprawienie błędu. Galaretka z kurczakiem będzie klarowna jak nigdy dotąd. Należy pamiętać, że tak przygotowany specjał zachowuje świeżość przez około 10 dni. Okazuje się, że uwielbiane danie można przyrządzić również w bezmięsnej wersji.
Canva / Ann_Zhuravleva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy