Zimne nóżki w wyjątkowej odsłonie
Canva.com / didyk

Nowy patent na wyjątkowe zimne nóżki

Zimne nóżki w galaretce cieszyły się ogromną popularnością w czasach PRL-u. Nawet dziś nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Okazuje się, że specjał można przygotować w bezmięsnym wydaniu.

Wiele wybornych potraw potrafi wywołać u nas nostalgię. Do tego grona można z pewnością zaliczyć zimne nóżki, które mają status kultowego smakołyku. Mało kto spodziewałby się, że można z łatwością przyrządzić ich wegetariańską odmianę.

Zimne nóżki w niecodziennej odsłonie

Nie da się ukryć, że zimne nóżki należą do potraw, którym bardzo ciężko się oprzeć. W latach PRL-u były uważane za wyjątkowy frykas. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na klasyczną wersję kultowego dania.

Czas leci, a wraz z nim zmianie ulegają nawyki kulinarne smakoszy. Coraz więcej osób zaczyna ograniczać mięso w codziennym jadłospisie. W związku z tym na naszych stołach częściej goszczą bezmięsne alternatywy uwielbianych potraw.

Zimne nóżki dobrze sprawdzają się jako świąteczne danie. Jednak najlepiej sprawdzają się w wegetariańskiej odsłonie. Sprosta ona wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Potrzebne nam będą następujące składniki:

Banalny sposób na pyszny żurekBanalny sposób na pyszny żurekCzytaj dalej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 g kukurydzy
  • 200 g groszku
  • ugotowana marchewka
  • 250 g wędzonego tofu
  • 20 g agar agar
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Galaretka

(Canva / iko636)

Prosty przepis na wegetariańską galaretkę

Na początku odcedzamy groszek oraz kukurydzę. Ugotowaną marchewkę kroimy w niewielką kostkę. Następnie w garnku podgrzewamy bulion. Doprawiamy go wedle uznania. Rzecz jasna możemy wykorzystać inne przyprawy, od tych wskazanych powyżej.

Bulion zagotowujemy i wzbogacamy o agar agar. Przeważnie na litr powinny przypadać mniej więcej dwie łyżki tego dodatku. Wszystko zależy od tego, jak bardzo twarda ma być nasza galaretka. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

Tofu rozdrabniamy. Warto zetrzeć je na tarce. Umieszczamy je na dnie miseczek. Na nim kładziemy groszek, kukurydzę i pokrojoną marchewkę. Całość zalewamy bulionem z agar agar. Kiedy mieszanka ostygnie, wstawiamy ją do lodówki.

Po zastygnięciu wyciągamy galaretki z misek i serwujemy gościom. Danie z pewnością spotka się z aprobatą. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Warto również sięgnąć po przepis na wyborne bezmięsne kotlety mielone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wegan Nerd; Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł