Smakosze.pl
Zimne nóżki w wyjątkowej odsłonie

Canva.com / didyk

Nowy patent na wyjątkowe zimne nóżki

4 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zimne nóżki w galaretce cieszyły się ogromną popularnością w czasach PRL-u. Nawet dziś nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Okazuje się, że specjał można przygotować w bezmięsnym wydaniu.

Wiele wybornych potraw potrafi wywołać u nas nostalgię. Do tego grona można z pewnością zaliczyć zimne nóżki, które mają status kultowego smakołyku. Mało kto spodziewałby się, że można z łatwością przyrządzić ich wegetariańską odmianę.

Zimne nóżki w niecodziennej odsłonie

Nie da się ukryć, że zimne nóżki należą do potraw, którym bardzo ciężko się oprzeć. W latach PRL-u były uważane za wyjątkowy frykas. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na klasyczną wersję kultowego dania.

Czas leci, a wraz z nim zmianie ulegają nawyki kulinarne smakoszy. Coraz więcej osób zaczyna ograniczać mięso w codziennym jadłospisie. W związku z tym na naszych stołach częściej goszczą bezmięsne alternatywy uwielbianych potraw.

Zimne nóżki dobrze sprawdzają się jako świąteczne danie. Jednak najlepiej sprawdzają się w wegetariańskiej odsłonie. Sprosta ona wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 200 g kukurydzy

  • 200 g groszku

  • ugotowana marchewka

  • 250 g wędzonego tofu

  • 20 g agar agar

  • sól

  • pieprz

  • cukier

(Canva / iko636)

Prosty przepis na wegetariańską galaretkę

Na początku odcedzamy groszek oraz kukurydzę. Ugotowaną marchewkę kroimy w niewielką kostkę. Następnie w garnku podgrzewamy bulion. Doprawiamy go wedle uznania. Rzecz jasna możemy wykorzystać inne przyprawy, od tych wskazanych powyżej.

Bulion zagotowujemy i wzbogacamy o agar agar. Przeważnie na litr powinny przypadać mniej więcej dwie łyżki tego dodatku. Wszystko zależy od tego, jak bardzo twarda ma być nasza galaretka. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

Tofu rozdrabniamy. Warto zetrzeć je na tarce. Umieszczamy je na dnie miseczek. Na nim kładziemy groszek, kukurydzę i pokrojoną marchewkę. Całość zalewamy bulionem z agar agar. Kiedy mieszanka ostygnie, wstawiamy ją do lodówki.

Po zastygnięciu wyciągamy galaretki z misek i serwujemy gościom. Danie z pewnością spotka się z aprobatą. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Warto również sięgnąć po przepis na wyborne bezmięsne kotlety mielone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wegan Nerd; Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszny i prosty deser

Czytaj więcej >