Smakosze.pl
Puszyste kotlety schabowe

Canva / GMVozd

Przepis na schabowe w lekkiej jak chmurka panierce

20 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety schabowe są nie lada specjałem. Wielu smakoszy mogłoby je zajadać praktycznie codziennie. Przeważnie panierkę przygotowuje się z bułki tartej. Kotlety schabowe zyskają na puszystości, jeśli wykorzystamy mąkę.

Puszyste kotlety schabowe przyprawią o szybsze bicie serca nawet najbardziej wymagających wielbicieli swojskiej kuchni. Dziś sięgniemy po niezawodny przepis na kultowe danie w obłędnej panierce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe w puszystej panierce

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe są klasyką polskiej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety schabowe z piekarnika.

Tym razem postawimy na recepturę, w której do panierowania zamiast bułki tartej wykorzystamy mąkę. Właśnie taki zabieg sprawi, że danie będzie wyróżniało się kuszącą puszystością. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 8 plastrów schabu

  • 4 jajka

  • 350 g mąki

  • sól

  • pieprz

  • olej

Jajka na twardo wyjdą idealnie

Jak długo gotować jajka na twardo?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na puszyste kotlety schabowe

Na początku plastry schaby rozbijamy przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, do czego służy jego płaska strona. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki.

Kotlety schabowe obtaczamy w rozbełtanym jajku oraz mące. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Tak przygotowane frykasy smażymy na rozgrzanym oleju. Specjał powinien być złocisty z obu stron.

Warto uważać na to, by go nie przypalić. W przeciwnym wypadku panierka straci na swojej puszystości. Zazwyczaj wystarczają 4 minuty smażenia z każdej strony. Kotlety schabowe w tym wydaniu momentalnie znikną z talerzy.

Kotlety schabowe wyjdą puszyste

Kotlety schabowe wyjdą puszyste

Canva / GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >
pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >