Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na schabowe w lekkiej jak chmurka panierce
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 11.08.2021 02:00

Przepis na schabowe w lekkiej jak chmurka panierce

Puszyste kotlety schabowe
Canva / GMVozd

Kotlety schabowe są nie lada specjałem. Wielu smakoszy mogłoby je zajadać praktycznie codziennie. Przeważnie panierkę przygotowuje się z bułki tartej. Kotlety schabowe zyskają na puszystości, jeśli wykorzystamy mąkę.

Puszyste kotlety schabowe przyprawią o szybsze bicie serca nawet najbardziej wymagających wielbicieli swojskiej kuchni. Dziś sięgniemy po niezawodny przepis na kultowe danie w obłędnej panierce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe w puszystej panierce

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe są klasyką polskiej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety schabowe z piekarnika.

Tym razem postawimy na recepturę, w której do panierowania zamiast bułki tartej wykorzystamy mąkę. Właśnie taki zabieg sprawi, że danie będzie wyróżniało się kuszącą puszystością. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 8 plastrów schabu

  • 4 jajka

  • 350 g mąki

  • sól

  • pieprz

  • olej

Niezawodny przepis na puszyste kotlety schabowe

Na początku plastry schaby rozbijamy przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, do czego służy jego płaska strona. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki.

Kotlety schabowe obtaczamy w rozbełtanym jajku oraz mące. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Tak przygotowane frykasy smażymy na rozgrzanym oleju. Specjał powinien być złocisty z obu stron.

Warto uważać na to, by go nie przypalić. W przeciwnym wypadku panierka straci na swojej puszystości. Zazwyczaj wystarczają 4 minuty smażenia z każdej strony. Kotlety schabowe w tym wydaniu momentalnie znikną z talerzy.

Kotlety schabowe wyjdą puszyste
Kotlety schabowe wyjdą puszyste

Canva / GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram