Smakosze.pl
Puszyste kotlety schabowe

Canva / GMVozd

Przepis na schabowe w lekkiej jak chmurka panierce

11 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety schabowe są nie lada specjałem. Wielu smakoszy mogłoby je zajadać praktycznie codziennie. Przeważnie panierkę przygotowuje się z bułki tartej. Kotlety schabowe zyskają na puszystości, jeśli wykorzystamy mąkę.

Puszyste kotlety schabowe przyprawią o szybsze bicie serca nawet najbardziej wymagających wielbicieli swojskiej kuchni. Dziś sięgniemy po niezawodny przepis na kultowe danie w obłędnej panierce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe w puszystej panierce

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe są klasyką polskiej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety schabowe z piekarnika.

Tym razem postawimy na recepturę, w której do panierowania zamiast bułki tartej wykorzystamy mąkę. Właśnie taki zabieg sprawi, że danie będzie wyróżniało się kuszącą puszystością. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 8 plastrów schabu

  • 4 jajka

  • 350 g mąki

  • sól

  • pieprz

  • olej

Jajka na twardo wyjdą idealnie

Jak długo gotować jajka na twardo?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na puszyste kotlety schabowe

Na początku plastry schaby rozbijamy przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, do czego służy jego płaska strona. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki.

Kotlety schabowe obtaczamy w rozbełtanym jajku oraz mące. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Tak przygotowane frykasy smażymy na rozgrzanym oleju. Specjał powinien być złocisty z obu stron.

Warto uważać na to, by go nie przypalić. W przeciwnym wypadku panierka straci na swojej puszystości. Zazwyczaj wystarczają 4 minuty smażenia z każdej strony. Kotlety schabowe w tym wydaniu momentalnie znikną z talerzy.

Kotlety schabowe wyjdą puszyste

Kotlety schabowe wyjdą puszyste

Canva / GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >