Przepis na schabowe w lekkiej jak chmurka panierce
Kotlety schabowe są nie lada specjałem. Wielu smakoszy mogłoby je zajadać praktycznie codziennie. Przeważnie panierkę przygotowuje się z bułki tartej. Kotlety schabowe zyskają na puszystości, jeśli wykorzystamy mąkę.
Puszyste kotlety schabowe przyprawią o szybsze bicie serca nawet najbardziej wymagających wielbicieli swojskiej kuchni. Dziś sięgniemy po niezawodny przepis na kultowe danie w obłędnej panierce.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety schabowe w puszystej panierce
Nie da się ukryć, że kotlety schabowe są klasyką polskiej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety schabowe z piekarnika.
Tym razem postawimy na recepturę, w której do panierowania zamiast bułki tartej wykorzystamy mąkę. Właśnie taki zabieg sprawi, że danie będzie wyróżniało się kuszącą puszystością. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?
8 plastrów schabu
4 jajka
350 g mąki
sól
pieprz
olej
Niezawodny przepis na puszyste kotlety schabowe
Na początku plastry schaby rozbijamy przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, do czego służy jego płaska strona. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Kotlety schabowe obtaczamy w rozbełtanym jajku oraz mące. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Tak przygotowane frykasy smażymy na rozgrzanym oleju. Specjał powinien być złocisty z obu stron.
Warto uważać na to, by go nie przypalić. W przeciwnym wypadku panierka straci na swojej puszystości. Zazwyczaj wystarczają 4 minuty smażenia z każdej strony. Kotlety schabowe w tym wydaniu momentalnie znikną z talerzy.
Canva / GMVozd
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: Prześlij Przepis