Smakosze.pl
Golonka z dodatkiem czosnku

Canva / arfo

Jak zrobić idealną golonkę? Przedstawiamy niezawodny przepis

11 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że golonka należy do grona najbardziej uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Tym razem golonkę wzbogacimy o kilka goździków.

Smakowita golonka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie może wydawać się dosyć karkołomnym zadaniem, jednak przepis na mięsny specjał jest banalnie prosty. Każdy sobie z nim poradzi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Golonka w przepysznej odsłonie

Bez wątpienia golonka może być uznana za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu cieszy się ona takim uznaniem wielbicieli kulinariów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na golonkę w aromatycznym wydaniu.

Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy goździki. Niepozorna przyprawa znacząco wzbogaci smak naszego specjału. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć najmniejszych problemów. Co nam będzie potrzebne?

  • golonka wieprzowa

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • kawałek selera

  • por

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 8 goździków

  • 7 g soli

  • duża cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • majeranek

  • tymianek

  • papryka w proszku

Placki bananowe w przepysznym wydaniu

Cudowne placuszki z bananów - idealne na śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na kultową golonkę

Warzywa myjemy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie razem z goździkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Kiedy wywar już zawrze, umieszczamy w nim golonkę. Mięso gotujemy przez około 45 minut.

Po tym czasie w naczyniu żaroodpornym umieszczamy cebulę pokrojoną w piórka oraz obrane ząbki czosnku. Podgotowane mięso lekko nacinamy i nacieramy przyprawami. Przekładamy je do naczynia. Całość podlewamy szklanką wywaru tak, aby nie spłukać ziół.

Golonkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając wywarem. Najlepiej robić to przez 20 minut. Golonka w tym wydaniu z pewnością szybko zniknie z talerzy. Warto wypróbować również przepis Magdy Gessler.

Golonka

Golonka

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >