Jak zrobić idealną golonkę? Przedstawiamy niezawodny przepis
Nie da się ukryć, że golonka należy do grona najbardziej uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Tym razem golonkę wzbogacimy o kilka goździków.
Smakowita golonka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie może wydawać się dosyć karkołomnym zadaniem, jednak przepis na mięsny specjał jest banalnie prosty. Każdy sobie z nim poradzi.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Golonka w przepysznej odsłonie
Bez wątpienia golonka może być uznana za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu cieszy się ona takim uznaniem wielbicieli kulinariów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na golonkę w aromatycznym wydaniu.
Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy goździki. Niepozorna przyprawa znacząco wzbogaci smak naszego specjału. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć najmniejszych problemów. Co nam będzie potrzebne?
golonka wieprzowa
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
por
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
8 goździków
7 g soli
duża cebula
5 ząbków czosnku
majeranek
tymianek
papryka w proszku
Niezawodny przepis na kultową golonkę
Warzywa myjemy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie razem z goździkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Kiedy wywar już zawrze, umieszczamy w nim golonkę. Mięso gotujemy przez około 45 minut.
Po tym czasie w naczyniu żaroodpornym umieszczamy cebulę pokrojoną w piórka oraz obrane ząbki czosnku. Podgotowane mięso lekko nacinamy i nacieramy przyprawami. Przekładamy je do naczynia. Całość podlewamy szklanką wywaru tak, aby nie spłukać ziół.
Golonkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając wywarem. Najlepiej robić to przez 20 minut. Golonka w tym wydaniu z pewnością szybko zniknie z talerzy. Warto wypróbować również przepis Magdy Gessler.
Canva / arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis