Jak zrobić kluski ziemniaczane?
Nie da się ukryć, że kluski ziemniaczane uchodzą za jeden z klasyków polskiej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać je nieustannie. Okazuje się, że kluski ziemniaczane smakują jeszcze lepiej, jeśli wzbogaci się je o kiszoną kapustę. Efekt pozostaje na długo w pamięci.
Kluski ziemniaczane w przepysznej odsłonie
W każdym domu kluski ziemniaczane przygotowuje się odrobinę inaczej. Niektórzy dodają do nich podsmażoną cebulkę, skwarki lub twaróg . Mało kto spodziewałby się, że uwielbiany rarytas za sprawą kapusty kiszonej może tyle zyskać.
Kluski ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej charakteryzują się bardziej wyrazistym smakiem . Sprosta on wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Prośby o dokładkę są pewne.
Kultowe kluski ziemniaczane są idealną propozycją dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków. Zrobienie dania nie wymaga dużego nakładu pracy i nawet smakosze, którzy na co dzień stronią od kulinarnych aktywności, z pewnością sobie poradzą .
Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na kluski śląskie . Tym razem postawimy na inny klasyczny specjał. Kluski ziemniaczane momentalnie znikają z talerzy. Zanim przystąpimy do przygotować, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.
-
500 g ziemniaków
-
250 g mąki
-
1 jajko
-
odrobina soli
-
kiszona kapusta
-
cebula
-
olej
(YouTube / Nasze dania)
Niezawodny przepis na wyborne kluski ziemniaczane z kapustą
Na początku ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Masę przekładamy na sitko, które umieszczamy nad garnkiem . W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody. Nie wylewajmy jej, ponieważ może się jeszcze przydać.
Masę ziemniaczaną wkładamy do miski i mieszamy z jajkiem, odrobiną soli oraz połową mąki. Całość łączymy tak, aby otrzymać w miarę jednolite ciasto. Kiedy już to się stanie, wówczas powoli dodajemy pozostałą mąkę. Jednocześnie cały czas mieszamy ciasto .
Ciasto umieszczamy stopniowo w osolonym wrzątku. Najlepiej robić to łyżeczką . Warto sprawdzić, czy pierwszy klusek ma odpowiednią konsystencją. Jeśli jest zbyt mało zwarty, wówczas należy dodać więcej mąki.
Kluski powinny zająć całe dno garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze minutę. Po tym czasie należy je odłowić. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę i kiszoną kapustę. Właśnie z takim dodatkiem najlepiej serwować kluski ziemniaczane. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Nasze dania. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej. Godny uwagi jest także przepis na czarne kluski .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Spiżarnia Schronisko Smaków