Smakosze.pl
Kluski śląskie są przepyszne

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Domowa Anna

Przepyszny przepis na rozpływające się w ustach kluski śląskie

12 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite kluski śląskie uchodzą za wyjątkowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Wielu smakoszy zastanawia się, dlaczego robi się w nich wgłębienie. Okazuje się, że za jego sprawą kluski śląskie równomiernie się gotują.

Uwielbiane kluski śląskie często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj bardzo łatwo możemy je rozpoznać po wgłębieniu. Przeważnie zakładamy, że ma ono być dodatkowym miejscem na sos. Jednak jego funkcja jest o wiele ważniejsza.

Kluski śląskie nie bez powodu mają taki kształt

Kluski śląskie bez wątpienia można uznać za jeden ze smakołyków, który cieszy się sporą popularnością wśród Polaków. Jedną z ich cech charakterystycznych jest wgłębienie na środku. Nie jest ono umieszczone tam bez powodu.  

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Gotujmy, dzięki niepozornej dziurce kluski śląskie gotują się równomiernie. Właśnie za jej sprawą specjał jest tak smakowity. Wgłębienie dobrze zbiera sos, z którym serwuje się kluski śląskie. Z łatwością możemy przygotować je w domowym zaciszu.

Kluski śląskie nie powinny nikomu przysporzyć większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Większość z nich możemy znaleźć we własnej kuchni.

  • 1 kg ziemniaków

  • 150 g mąki ziemniaczanej

  • jajko

  • woda gazowana

  • 15 g mąki pszennej

Prosty przepis na domowe kluski śląskie

Na początku ziemniaki obieramy i gotujemy. Warto wypróbować trik, który przyspiesza ten proces. Następnie ugotowane ziemniaki musimy przecisnąć przez praskę. Kiedy bulwy ostygną, wzbogacamy je o mąkę ziemniaczaną zmieszaną z pszenną. Należy robić to powoli, cały czas mieszając.

Do ciasta dodajemy jajko i wodę gazowaną. Wszystko musimy wymieszać tak, by otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej kluski śląskie, na których środku robimy wgłębienie. Smakołyki gotujemy w osolonej wodzie.  

Kiedy kluski śląskie wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je jeszcze przez 2 minuty. Wyławiamy je i serwujemy z ulubionym sosem. Podobny przepis na kluski śląskie można znaleźć na YouTube na kanale Domowa Anna. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Kluski śląskie w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu domownikom. Przed nimi możemy podać zupę. Warto postawić na pomidorową z nietypowym dodatkiem, który nadaje jej wyjątkowych walorów smakowych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Do czego warto dodać kapary?

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto pleśniak - przepis siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem

Czytaj więcej >

Przepisy

Zachwycający domek z piernika krok po kroku

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa z nietypowym dodatkiem

Przepisy

Zupełnie nowa odsłona sałatki jarzynowej z fasolą

Czytaj więcej >

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >