Przepyszny przepis na rozpływające się w ustach kluski śląskie
Uwielbiane kluski śląskie często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj bardzo łatwo możemy je rozpoznać po wgłębieniu. Przeważnie zakładamy, że ma ono być dodatkowym miejscem na sos. Jednak jego funkcja jest o wiele ważniejsza.
Kluski śląskie nie bez powodu mają taki kształt
Kluski śląskie bez wątpienia można uznać za jeden ze smakołyków, który cieszy się sporą popularnością wśród Polaków. Jedną z ich cech charakterystycznych jest wgłębienie na środku. Nie jest ono umieszczone tam bez powodu.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Gotujmy, dzięki niepozornej dziurce kluski śląskie gotują się równomiernie. Właśnie za jej sprawą specjał jest tak smakowity. Wgłębienie dobrze zbiera sos, z którym serwuje się kluski śląskie. Z łatwością możemy przygotować je w domowym zaciszu.
Kluski śląskie nie powinny nikomu przysporzyć większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Większość z nich możemy znaleźć we własnej kuchni.
1 kg ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
jajko
woda gazowana
15 g mąki pszennej
Prosty przepis na domowe kluski śląskie
Na początku ziemniaki obieramy i gotujemy. Warto wypróbować trik, który przyspiesza ten proces. Następnie ugotowane ziemniaki musimy przecisnąć przez praskę. Kiedy bulwy ostygną, wzbogacamy je o mąkę ziemniaczaną zmieszaną z pszenną. Należy robić to powoli, cały czas mieszając.
Do ciasta dodajemy jajko i wodę gazowaną. Wszystko musimy wymieszać tak, by otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej kluski śląskie, na których środku robimy wgłębienie. Smakołyki gotujemy w osolonej wodzie.
Kiedy kluski śląskie wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je jeszcze przez 2 minuty. Wyławiamy je i serwujemy z ulubionym sosem. Podobny przepis na kluski śląskie można znaleźć na YouTube na kanale Domowa Anna. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Kluski śląskie w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu domownikom. Przed nimi możemy podać zupę. Warto postawić na pomidorową z nietypowym dodatkiem, który nadaje jej wyjątkowych walorów smakowych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy