Smakosze.pl
Czarne kluski

Wikipedia / Ewkaa CC BY-SA 4.0

Przepis na niezapomniane czarne kluski

1 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kuchnia polska jest prawdziwą skarbnicą wielu prostych, ale niezwykłych w smaku potraw. Dziś wiele dań jest nieco zapomnianych i przyćmionych zagranicznymi smakołykami, dlatego co jakiś czas przypominamy Wam pyszności sprzed lat. Dziś prezentujemy przepis

Czarne kluski są jedną z najpopularniejszych potraw na Górnym Śląsku, ale są także doskonale znane w innych regionach Polskie. Danie przygotowuje się z surowych oraz ugotowanych ziemniaków. 

Proste, tanie i smaczne danie będzie doskonałym dodatkiem do obiadu lub same w sobie sytą i smaczną potrawą. Tradycyjnie podawano je z wieloma wybornymi dodatkami.

Jakie dodatki pasują do czarnych klusek?

Czarne kluski były tradycyjnie podawane z dodatkiem słoniny ze skwarkami. Doskonale smakują również w "towarzystwie" twarogu lub chrupiącego boczku. Kluski mogą być także dodatkiem do drugiego dania np. pieczeni (przepis podawaliśmy tutaj).

Poniżej przypominamy przepis na niezapomniane czarne kluski! Mamy nadzieję, że przypomni on Wam smak Waszego dzieciństwa! Ponieważ, jest to jedno z dań, które było chętnie przygotowywane przez nasz babcie!

Przepis na czarne kluski

Składniki:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków

  • kilogram surowych ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • sól

Sposób wykonania:

Ostudź ugotowane ziemniaki, a następnie zmiel je w maszynce. Obierz surowe ziemniaki, umyj i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Poczekaj, aż ściemnieją. Po pewnym czasie odciśnij utarte ziemniaki i wymieszaj ze zmielonymi ugotowanymi.

Powstałą masę ziemniaczaną włóż do naczynia, wykrój z niej 1/4 i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. A następnie z powrotem dodaj wykrojone ziemniaki do naczynia. Zagnieć ciasto na okrągłe kluski, w każdej z nich zrób palcem dziurkę.

Włóż kluski do osolonego wrzątku i gotuj je na dużym ogniu do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj danie jeszcze przez 15 minut.

Sposób przygotowania czarnych klusek możesz obejrzeć na kanale Dorota Kamińska na You Tube.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne potrawy. Niedawno dzieliśmy się m.in. recepturą na kartacze oraz pampuchy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

undefined

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >