Smakosze.pl Porady Jak zrobić krokiety, których smak nadzienia przejdzie najśmielsze oczekiwania? Rewolucyjny patent
youtube.com/@delmiracooking

Jak zrobić krokiety, których smak nadzienia przejdzie najśmielsze oczekiwania? Rewolucyjny patent

30 stycznia 2024

Chrupiąca panierka, pyszna ziemniaczana skórka, a w środku ciągnący ser. Ten przepis podbije serce osoby, której go zadedykujesz. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, by wyczarować to złociste cudo.

Krokiety z serem

Krokiety są potrawą, która nie wywołuje przeważnie wielkich emocji. Ot, przekąska świetna do barszczu, a także dobry lunch do pracy. Ale nie w tym wydaniu.

W naszej wersji proste puree ziemniaczane obsmażone w panierce skrywa w sobie serową niespodziankę , która sprawia, że ta potrawa niemal dosłownie błyszczy. A przygotowanie jej jest nie dość, że proste, to jeszcze niezwykle niedrogie.

gotowanie ziemniaków

Gwiazdor zjadł w restauracji Lewandowskiego. Po tym co "wcisnął" mu kelner dosadnie zareagował

Smażone pałeczki mozzarelli w cieście

Ciasto ziemniaczane w tym przepisie to proste puree z dodatkiem natki pietruszki. Ciekawy składnik zaproponował kanał Delmira cooking, z którego zapożyczyliśmy zdjęcia do tego przepisu. Użyte tam są, rzadziej stosowane w Polsce, liście selera . My jednak zostajemy przy łatwo dostępnej zielonej pietruszce.

Składniki

  • ¼ kg ziemniaków
  • 200 g mozzarelli w kostce
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia

Przygotowujemy ziemniaki smażone z mozzarellą

Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, i lekko studzimy. Rozgniatamy na jednolitą masę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mąkę kukurydzianą , przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie.

Masę dzielimy na porcje wielkości piłeczki do pingponga i rozgniatamy na placuszki. Na każdym placuszku układamy patyczek z sera mozzarella i zamykamy szczelnie ze wszystkich stron, tworząc faszerowaną ziemniaczaną kluskę. Krokiety dokładnie obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce. Odstawiamy na 20 minut do lodówki , a następnie smażymy na głębokim tłuszczu, aż staną się złociste.

Wypróbuj też przepis na domowe pszenne bułki i pierś z kurczaka zapiekaną w foremkach .

klejenie krokietów

Na tym mięsie zrobisz najlepszy gulasz. Masa Polaków niesłusznie je pomija
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy