Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Te kajzerki wychodzą lepiej niż z piekarni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.01.2024 11:54

Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Te kajzerki wychodzą lepiej niż z piekarni

bułki
YouTube/@mojedomowejedzenie

Chrupiące bułki na śniadanie to jest to! Jak upiec apetyczne kajzerki z pękającą skórką w domu? Dzięki temu przepisowi zrobisz to w prosty sposób.

Bułka na śniadanie zawsze smakują

Chrupiące bułeczki na śniadanie cieszą się ogromnym powodzeniem. Z dodatkiem masła, twarożku lub innych ulubionych produktów, po prostu rozpływają się w ustach. Jednak bladym świtem zwykle nie chce się nikomu iść do piekarni po chrupiące bułeczki. Czy rano musisz zrezygnować ze świeżych kajzerek?

Zrób chrupiące kajzerki i nie rezygnuj z tego wyjątkowego smaku o poranku. Ten przepis sprawi, że szybko zrobisz pyszne kajzerki. Będą chrupiące i świeżutkie również rano. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

bułki
YouTube/@mojedomowejedzenie

Jak zrobić domowe chrupiące bułki?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie kajzerek zacznij od wkruszenia drożdży do miseczki, dosyp cukier i wlej ciepłą wodą. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na około 5 minut. W tym czasie wymieszaj mąkę z wodą, dosyp sól i wlej  gotowy zaczyn drożdżowy. Wlej też olej i wymieszaj składniki.

Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 10 minut. Przykryj miskę z ciastem i odstaw je na około 40 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto podziel na 2 części. Pokrój je na mniejsze kawałki i formuj z nich bułki. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. 

Chrupiące i z pękającą skórką, czyli bułki doskonałe na śniadanie

Na wyrośniętych bułkach zrób wzorek taki, jak jest na sklepowych kajzerkach. Bułki skrop wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz około 25 minut. Dzięki spryskaniu wodą bułki apetycznie pękają i znakomicie smakują.

Będą idealne na śniadanie, chrupiące, mięciutkie w środku i po prostu pyszne. Gdy zrobisz je poprzedniego dnia, swoją świeżość i chrupkość zachowają do poranka. Każdy smakosz chętnie po nie sięgnie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszną zapiekankę z kapusty. Podawaliśmy też przepis na kremowe ciasto bez mąki, cukru i oleju. 

bułki
YouTube/@mojedomowejedzenie