Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Te kajzerki wychodzą lepiej niż z piekarni
Chrupiące bułki na śniadanie to jest to! Jak upiec apetyczne kajzerki z pękającą skórką w domu? Dzięki temu przepisowi zrobisz to w prosty sposób.
Bułka na śniadanie zawsze smakują
Chrupiące bułeczki na śniadanie cieszą się ogromnym powodzeniem. Z dodatkiem masła, twarożku lub innych ulubionych produktów, po prostu rozpływają się w ustach. Jednak bladym świtem zwykle nie chce się nikomu iść do piekarni po chrupiące bułeczki. Czy rano musisz zrezygnować ze świeżych kajzerek?
Zrób chrupiące kajzerki i nie rezygnuj z tego wyjątkowego smaku o poranku. Ten przepis sprawi, że szybko zrobisz pyszne kajzerki. Będą chrupiące i świeżutkie również rano. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić domowe chrupiące bułki?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typu 500
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie kajzerek zacznij od wkruszenia drożdży do miseczki, dosyp cukier i wlej ciepłą wodą. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na około 5 minut. W tym czasie wymieszaj mąkę z wodą, dosyp sól i wlej gotowy zaczyn drożdżowy. Wlej też olej i wymieszaj składniki.
Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 10 minut. Przykryj miskę z ciastem i odstaw je na około 40 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto podziel na 2 części. Pokrój je na mniejsze kawałki i formuj z nich bułki. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Chrupiące i z pękającą skórką, czyli bułki doskonałe na śniadanie
Na wyrośniętych bułkach zrób wzorek taki, jak jest na sklepowych kajzerkach. Bułki skrop wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz około 25 minut. Dzięki spryskaniu wodą bułki apetycznie pękają i znakomicie smakują.
Będą idealne na śniadanie, chrupiące, mięciutkie w środku i po prostu pyszne. Gdy zrobisz je poprzedniego dnia, swoją świeżość i chrupkość zachowają do poranka. Każdy smakosz chętnie po nie sięgnie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszną zapiekankę z kapusty. Podawaliśmy też przepis na kremowe ciasto bez mąki, cukru i oleju.