Na tym mięsie zrobisz najlepszy gulasz. Masa Polaków niesłusznie je pomija
Gulasz pełen jest mięsa, warzyw i wybornego smaku. Jednak, jakie mięso wybrać na gulasz? Warto sięgnąć po takie, które pomija wielu Polaków. Dzięki niemu potrawa będzie niezwykle soczysta i apetyczna.
Gulasz smakuje i syci
Gulasz jest apetycznym daniem jednogarnkowym, w którym nie brakuje smakowitych kąsków mięsa i wielu warzyw. Taka potrawa doskonale nasyci i rozgrzeje. Wystarczy się nawet na kilka posiłków i będzie smakować szczególnie zimą. To lubiane danie obiadowe przyrządzane jest z różnych rodzajów mięsa. Gulasz można przyrządzić z kurczaka, wieprzowiny, czy wołowiny. Jednak do gulaszu warto wybrać mięso, które pomija wielu smakoszy. Dzięki niemu potrawa będzie miała doskonały smak.
O jaki mięso chodzi? Na gulasz wybierz karkówkę i właściwie ją przygotuj, by mięso było soczyste i mięciutkie. Warto do gulaszu dodać ziele angielski, liść laurowy, ale też majeranek, czy rozmaryn. Polecamy też przepis na gulasz z karkówki. Podobny znajdziesz na kanale YouTube Damian Kuchnia od kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Te kajzerki wychodzą lepiej niż z piekarniJak przyrządzić gulasz z karkówki?
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
- ok. ½ kg pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 ogórki kiszone
- słonina do smażenia
- olej
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ litra bulionu
- sól
- pieprz
- kminek
Przygotowanie gulaszu zacznij od pokrojenia karkówki w kostkę. Dopraw ją czosnkiem granulowanym, papryką wędzoną, pieprzem i na razie nie sól. Pokrój pieczarki, cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i ogórki kiszone. Oprócz tego pokrój słoninę, wrzuć ją na patelnię i dopraw kminkiem. Dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i wytapiaj tłuszcz.
Następnie dołóż na patelnię mięso, a na drugiej patelni smaż pieczarki. Wyjmij usmażone mięso, a na patelnię dorzuć posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj składniki, dodaj mięso i wlej bulion. Mięso dusimy pod przykryciem około 40 minut.
Gulasz najlepszy na zimowy obiad
Po upływie tego czasu mięso powinno być już mięciutkie i delikatne. Dodaj podsmażone pieczarki i ogórki kiszone. Duś wszystko jeszcze kilka minut. Dzięki temu przepisowi przygotujesz znakomity gulasz. Mięso będzie niezwykle soczyste, smak potrawy wyrazisty, a zapach wypełni cały dom.
Gulasz z karkówki wystarczy na kilka obiadów. Nasyci i rozgrzeje, dlatego warto go ugotować, gdy na zewnątrz mróz. Danie jest bardzo apetyczne i będzie smakować nawet największym niejadkom. Cała rodzina polubi tę aromatyczną potrawę z karkówki. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kurczaka zapiekanego pod serową pierzynką. Polecaliśmy też pyszne kremowe ciasto na deser.