Zrób foremki z folii i wsadź do nich kawałki kurczaka. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Kurczaka często podajemy na obiad. Ja robię z niego znakomite zapiekane danie pod serową pierzynką. Polecam wszystkim przepis na obiad, który będzie smakował małym i dużym smakoszom.
Wsadź kurczaka do foremki, czyli patent na obiad
Czy przyrządzasz kurczaka na obiad? Niech zgadnę, pewnie pieczesz go lub robisz kotlety z tego mięsa? Zwykle też tak robiłam, jednak teraz to się zmieniło. Dzięki temu przepisowi przygotowuję kurczaka zapiekanego w foremkach. Do tego ziemniaki, pomidory, a na wierzch serowa pierzynka.
To danie stało się kulinarnym hitem w moim domu. Patent na kurczaka wart jest medalu, bo potrawa rozpływa się w ustach. Jest też szybka w przygotowaniu. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker, einfach und schnell! Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Kremowe ciasto bez cukru, oleju i mąki. Smakuje jak sernik, ale robi się szybciejJak zrobić kurczaka z foremek pod serową pierzynką?
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 10 dkg sera
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia kurczaka w niezbyt dużą kostkę, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na około 30 minut. W tym czasie pokrój ziemniaki w cienkie plastry, dopraw przyprawami i ułóż we wcześniej przygotowanych foremkach z folii aluminiowej. Na wierzch połóż pokrojoną cebulę i kurczaka moczonego w mleku.
Do miski wbij jajka, dosyp przyprawy, dodaj śmietanę, jogurt i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej sosem zawartość foremek. Na wierzchu ułóż pomidora pokrojonego w plastry. Posyp startym żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Kurczak pod serową pierzynką rozpływa się w ustach
Po upieczeniu danie od razu możesz podawać. Mięso jest niezwykle soczyste, mięciutkie i rozpływa się w ustach. Serowa pierzynka dopełnia całości i sprawia, że to danie chciałoby się jeść na okrągło. Potrawa z kurczaka wygląda przy tym okazale i jest prosta w przygotowaniu.
U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem i szybko znika z talerzy. Kurczak w takim wydaniu to prawdziwy kulinarny majstersztyk, z którym poradzi sobie nawet laik w kuchni. Polecam ten przepis na pyszny obiad, który zrobisz bardzo szybko. Pisaliśmy o tym, jak zrobić faworki bez smażenia. Podawaliśmy też przepis na mega puszyste racuchy.