Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić królika w śmietanie?
canva/Lisovskaya

Jak zrobić królika w śmietanie?

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla rodziny lub wytworne danie na większą uroczystość? Przygotuj królika w śmietanie z aromatycznym cząbrem i jałowcem. Mięso z królika jest bardzo delikatne i posmakuje każdemu. Jak zrobić królika w śmietanie?

Mięso królicze jest niezwykle delikatnym mięsem, jest miękkie, lekko słodkie i ma wyjątkowy smak i aromat. Królik w śmietanie smakuje doskonale z pieczonymi ziemniakami, kopytkami , burakami lub surówką z kapusty pekińskiej.

Do przygotowania wywaru niezbędny będzie bulion drobiowy lub rosół, który został z poprzedniego obiadu, dzięki któremu mięso będzie bardziej esencjonalne. Królika przed duszeniem zostaw w solance na pół godziny, następnie obtocz w mące i podsmaż na maśle, a uzyskasz niepowtarzalny smak.

Mięso królicze wymaga również specjalnych przypraw. Niezbędny będzie suszony cząber oraz ziarna jałowca, które są niezwykle aromatyczne i doskonale wzmacniają smak mięsnych potraw. Królika w śmietanie oprósz solidnie świeżą natką pietruszki i skrop odrobiną soku z cytryny.

Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie królika- tu poznasz przepis na najlepszy pasztet z królika, delikatny i najsmaczniejszy mięsny pasztet.

Przepis na królika w śmietanie

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1 kg królika, np. udek

  • natka pietruszki

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka cząbru

  • 2 ziarna jałowca

  • 300 ml rosołu drobiowego

  • 150 ml słodkiej śmietany 30%

  • sól, pieprz

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 3 łyżki masła

  • mąka pszenna do sosu i obtoczenia mięsa

Jak zrobić królika w śmietanie?

Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i mocz w solance przez pół godziny, następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące.

Na dużej patelni rozpuść masło i smaż królika przez 6-7 minut z każdej strony na wolnym ogniu, żeby się zarumienił, następnie przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cząber, jałowiec i zalej rosołem, duś pod przykryciem przez 50-60 minut, co jakiś czas mieszając i sprawdzając poziom wywaru.

Cząber suszony

Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki i odrobiną wody, posiekaj cały pęczek natki pietruszki. Pod koniec gotowania, kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj śmietanę i mieszaj do powstania gęstego sosu, oprósz pietruszką, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy