Jak zrobić królika w śmietanie?
Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla rodziny lub wytworne danie na większą uroczystość? Przygotuj królika w śmietanie z aromatycznym cząbrem i jałowcem. Mięso z królika jest bardzo delikatne i posmakuje każdemu. Jak zrobić królika w śmietanie?
Mięso królicze jest niezwykle delikatnym mięsem, jest miękkie, lekko słodkie i ma wyjątkowy smak i aromat. Królik w śmietanie smakuje doskonale z pieczonymi ziemniakami, kopytkami , burakami lub surówką z kapusty pekińskiej.
Do przygotowania wywaru niezbędny będzie bulion drobiowy lub rosół, który został z poprzedniego obiadu, dzięki któremu mięso będzie bardziej esencjonalne. Królika przed duszeniem zostaw w solance na pół godziny, następnie obtocz w mące i podsmaż na maśle, a uzyskasz niepowtarzalny smak.
Mięso królicze wymaga również specjalnych przypraw. Niezbędny będzie suszony cząber oraz ziarna jałowca, które są niezwykle aromatyczne i doskonale wzmacniają smak mięsnych potraw. Królika w śmietanie oprósz solidnie świeżą natką pietruszki i skrop odrobiną soku z cytryny.
Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie królika- tu poznasz przepis na najlepszy pasztet z królika, delikatny i najsmaczniejszy mięsny pasztet.
Przepis na królika w śmietanie
Składniki na 5-6 porcji:
-
1 kg królika, np. udek
-
natka pietruszki
-
3 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
łyżeczka cząbru
-
2 ziarna jałowca
-
300 ml rosołu drobiowego
-
150 ml słodkiej śmietany 30%
-
sól, pieprz
-
łyżeczka soku z cytryny
-
3 łyżki masła
-
mąka pszenna do sosu i obtoczenia mięsa
Jak zrobić królika w śmietanie?
Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i mocz w solance przez pół godziny, następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące.
Na dużej patelni rozpuść masło i smaż królika przez 6-7 minut z każdej strony na wolnym ogniu, żeby się zarumienił, następnie przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cząber, jałowiec i zalej rosołem, duś pod przykryciem przez 50-60 minut, co jakiś czas mieszając i sprawdzając poziom wywaru.
Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki i odrobiną wody, posiekaj cały pęczek natki pietruszki. Pod koniec gotowania, kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj śmietanę i mieszaj do powstania gęstego sosu, oprósz pietruszką, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.