Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykłe, przepyszne kopytka bez dodatku ziemniaków

Niezwykłe, przepyszne kopytka bez dodatku ziemniaków

Kopytka bezglutenowe bez ziemniaków
canva/Qwart

Kopytka tradycyjnie robione są z ziemniaków. Specjał ten wymaga również użycia mąki pszennej, którą nie każdy może spożywać. Istnieje jednak sposób, by zrobić go bez tych produktów. Sprawdźcie, co przygotować i wypróbujcie nietypowy wariant tej potrawy.

Dzięki zastosowaniu różnych mąk potrawa bogata będzie w wiele cennych składników odżywczych, a tekstura klusek stanie się bardzo przyjemna. Mąka z ciecierzycy dostarczy również porcji białka. Po pysznych kopytkach z kaszą jaglaną czas na nowe doznania smakowe.

Przepis na bezglutenowe kopytka bez ziemniaków

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej

  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy

  • 2/3 szklanki mąki skrobi kukurydzianej

  • 1 szklanka wrzątku

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i łączymy. Następnie stopniowo wlewamy wrzątek, intensywnie mieszając masę łyżką. Po uzyskaniu jednolitego ciasta miskę odstawiamy na około 2 godziny, uprzednio przykrywając ją ściereczką.

Wystudzoną masę wykładamy na oprószony mąką, czysty blat. Ciasto dzielimy na kilka części, a z każdej formujemy wałek i delikatnie spłaszczamy go nożem.

Kroimy ukośne kluseczki. Gotujemy je w posolonym wrzątku przez około 12 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podajemy z dowolnym sosem np. grzybowym. Doskonale smakuje też w towarzystwie marchewkowej surówki i selerowych kotlecików.

Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka dobrze smakują z sosem grzybowym

Źródło zdjęcia: canva/fpwing

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: alergiapokarmowa

Zapraszamy na nasz Instagram