Smakosze.pl Porady Jak zrobić mączkę grzybową? Aromatyczny dodatek podniesie smak wielu potraw
Canva / pixelshot

Jak zrobić mączkę grzybową? Aromatyczny dodatek podniesie smak wielu potraw

14 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Suszone grzyby są popularnym składnikiem, po który możemy sięgać w dogodnym momencie przez cały rok. Czy wiesz jednak, że istnieje tez dużo wygodniejszy sposób na zachowanie grzybowego aromatu? W młynku do kawy przygotuj prosto i szybko mączkę grzybową. Ta forma przechowywania ma wiele zalet.

Mączka grzybowa to nic innego jak ususzone i zmielone grzyby. Jaka jest więc różnica między proszkiem, a grzybami zachowanymi w dużych kawałkach? Mączkę łatwiej się przechowuje i jest dużo prostsza do zastosowania. To również ratunek dla grzybów suszonych, które z jakiegoś powodu uległy uszkodzeniom mechanicznym lub sposób na wykorzystanie grzybów słabszej jakości.

Jak przygotować mączkę grzybową?

Mączka grzybowa to po prostu zmielona postać suszonych grzybów . Jej przygotowanie jest bardzo proste - bez trudu dokonasz tego w swojej kuchni . Jak przygotować mączkę grzybową?

Do mączki grzybowej idealnie nadają się uszkodzone części grzybów . Połamane podczas suszenia kapelusze, czy nieokazałe nóżki warto zmienić w grzybowy proszek . Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby mączkę grzybową przygotować także z ładnie wysuszonych egzemplarzy .

Aby uzyskać mączkę grzybową potrzebny jest młynek do kawy . Ze względu na intensywny zapach, jaki zostawiają po sobie dary lasu, warto do tego celu mieć osobne dedykowane grzybom urządzenie . Poszczególne gatunki grzybów najlepiej mielić i przechowywać osobno , a dopiero potem tworzyć z nich unikalne kompozycje na potrzeby konkretnego dania.

Jakie zalety ma mączka grzybowa?

Proszek ze zmielonych grzybów to rzecz, którą warto mieć w swojej kuchni. W przeciwieństwie do grzybów suszonych w całości, taka mączka grzybowa zajmuje dużo mniej miejsca .

Mączka grzybowa to forma, która jest prostsza i szybsza do zastosowania niż tradycyjne grzyby suszone . Wynika to z faktu, że proszek nie wymaga wcześniejszego namaczania . Jak wiemy, suszone grzyby wymagają nawet kilku godzin moczenia , zanim będą gotowe do użycia.

Podsumowując, mączka grzybowa to szybka i wygodna forma przechowywania grzybów suszonych . Pokochają ja ludzie, którzy nie dysponują dużą przestrzenią w kuchni , a także ci ceniący sobie czas podczas przygotowywania grzybowych specjałów. Gorąco zachęcamy na wypróbowania tego sposobu.

Dowiedz się koniecznie, jak skutecznie wysuszyć grzyby . Zarówno suszone grzyby, jak i mączka, wymagają odpowiedniego przechowywania .

Canva / ralphgillen
Canva / ralphgillen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy