Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jedwabiście kremowy serowy sos do zapiekanki ziemniaczanej lub z makaronem. Będą Cię błagać o przepis
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.10.2022 20:27

Jedwabiście kremowy serowy sos do zapiekanki ziemniaczanej lub z makaronem. Będą Cię błagać o przepis

sos do zapiekanki
Canva / Azurita

Zapiekanki obiadowe są prostym i pożywnym daniem, które łatwo przygotować ze składników akurat zalegających nam w lodówce. Makaronową lub ziemniaczaną bazę zalewa się sosem i wstawia do piekarnika. Przedstawiamy uniwersalny przepis na serowy sos do zapiekanki. Jego kremowej konsystencji trudno się oprzeć.

Nasz sos do zapiekanki powstaje na bazie mleka, mąki oraz żółtego sera. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i doprawić je do smaku. Ten serowy sos do zapiekanki to szybki i prosty sposób na wyśmienity obiad.

Przepis na serowy sos do zapiekanki

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • 2 garście tartego żółtego sera

  • 1 duża łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować serowy sos do zapiekanki?

Aby przygotować sos do zapiekanki, zacznij od rozpuszczenia masła na patelni. Dosyp do niego łyżkę mąki i energicznie zamieszaj. Składniki trzymaj na ogniu przez ok. 1 minutę.

Na patelnię zacznij powoli dolewać mleko. Następnie dodaj śmietankę i dopraw całość za pomocą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Podgrzewaj zawartość patelni, nie przestając mieszać.

Do mąki z mlekiem i śmietanką dołóż tarty żółty ser. Mieszaj energicznie do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Kiedy sos do zapiekanki ma jednolitą i gładką konsystencję, możesz polać nim danie i wstawić je do piekarnika. Sycącą mięsną zapiekankę przygotujesz według tego przepisu. Cukinia z kurczakiem pod serowym sosem to świetna obiadowa propozycja.

Canva / EVAfotografie
Canva / EVAfotografie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: