Jak przechowywać suszone grzyby? Pomyłka może być kosztowna
Odpowiedź na pytanie: jak przechowywać suszone grzyby? nie jest prosta. Cenne znaleziska musimy chronić przez wieloma różnymi czynnikami. Zbiory może zniszczyć wilgoć, światło słoneczne a nawet mole spożywcze. Uzbrojeni w wiedzę z tego artykułu, bez trudu odeprzecie wszelkie zagrożenia.
Jesień jest czasem powszechnego ruszenia na grzybobranie. Szczęśliwcy, którzy wrócą z lasu z bogatą zdobyczą, nierzadko decydują się na ususzenie grzybów, których w przeciwnym razie nie byliby w stanie przejeść. Przyjrzyjmy się zatem kwestii jak przechowywać suszone grzyby.
Jak przechowywać suszone grzyby- podstawowe informacje
Dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane suszone grzyby mogą cieszyć swoim smakiem i aromatem nawet przez rok. Tajemnicą dobrego przechowywania jest właściwy do tego celu dobór pojemników. Na szczęście zapewne posiadamy już takie w swojej kuchni.
Żeby odpowiedzieć na pytanie, jak przechowywać suszone grzyby, musimy ustalić co im zagraża. Zabójcza dla grzybów, podobnie jak dla innej żywości, jest pleśń. Jej powstaniu sprzyja wilgoć i światło słoneczne. Chroniąc grzyby przez tymi dwoma czynnikami, chronimy je przez zapleśnieniem.
Kolejnym wrogiem naszych grzybów są mole spożywcze. Owady te wprost uwielbiają grzybowy aromat. Dowiedz się, jak przechowywać suszone grzyby, aby się przez nimi skutecznie obronić.
Patenty i sztuczki jak przechowywać suszone grzyby
Podstawową kwestią jak przechowywać suszone grzyby, jest trzymanie ich w szczelnym pojemniku. Może być to szklany słoik z nakrętką, ale równie dobrze sprawdzi się plastikowe lub metalowe pudełko. Zamknięcie skutecznie ochroni nasze grzyby przez żarłocznymi molami. Aby mieć pewność, że owady nie zainteresują się naszymi zapasami, można dołożyć do pojemnika kilka liści laurowych.
Jak przechowywać suszone grzyby aby ochronić je przed pleśnią? Trzymajmy je w ciemnym i chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego. Słońce padające na zamknięty pojemnik może powodować powstanie w nim pary wodnej, a stąd tylko krok dzieli nas od powstania pleśni.
Kolejną metodą jak przechowywać suszone grzyby z dala od pleśni jest dołożenie do nich garstki suchych ziarenek ryżu. Ryż skutecznie wchłania całą wilgoć, przez co grzyby pozostaną bezpieczne. Trzymając szczelnie zamknięte grzyby w tylnej części szafki kuchennej mamy niemal całkowitą pewność, że będą nam służyć jeszcze długi czas. Alternatywną metodą na długie przechowywanie grzybów jest ich mrożenie. Poznaj kilka prostych zasad dotyczących namaczania grzybów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Masz w domu jajka, cebulę, ziemniaki i pomidory? W mig zrobisz z nich przepyszny obiad
Obłędne racuchy z sera rodem z lat 70. Przepis ze starego „Poradnika gospodyni”