Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić najprostsze ciasto czekoladowe?
canva/margouillatphotos, Getty Images Pro

Jak zrobić najprostsze ciasto czekoladowe?

25 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobre ciasto czekoladowe może być idealnym ukoronowaniem szykownego obiadu dla całej rodziny lub najbliższych. Wiele receptur jest dość skomplikowanych, dlatego tym razem pokazujemy przepis na banalnie proste i szybkie ciasto. W smaku jest intensywnie czekoladowe i aromatyczne, a dzięki dodaniu jednej łyżeczki proszku do pieczenia uzyskuje lekkość, jak chmurka.

Ciasto czekoladowe kojarzy się większości z amerykańskim brownie, czyli niewyrastającym ciastem o wilgotnym środku i chrupiącej otoczce. Nie zawsze można mieć ochotę na takie wypieki, więc jeśli pragniesz wgryźć się w puszyste, a zarazem intensywne ciasto, nie mogłeś trafić lepiej.

W składnikach zawarta jest gorzka czekolada, która znajduje się tam nie bez powodu. Całe ciasto jest bardzo słodkie, więc dodanie mlecznej tabliczki przesłodziłoby deser, a gorzka czekolada miło kontrastuje. Jest także specyficzną niespodzianką - zaraz po upieczeniu czekolada jest roztopiona, więc przepięknie wycieka po rozkrojeniu.

Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki:

  • kostka masła

  • 4 jajka

  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • cukier puder

  • 1 szklanka mąki

  • 175 g cukru kryształu

  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

  • szczypta soli

Zacznij od rozpuszczenia masła i ostudzenia go. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną i gładką pianę mikserem. Żółtka zmiksuj z cukrem kryształem, aż zwiększą swoją objętość i osiągną jasnożółty kolor. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do nich kakao wraz z solą.

Do suchych składników wlej masło oraz kogiel mogiel. Wymieszaj masę, a następnie delikatnie połącz ją z ubitą pianą. Na koniec wsyp posiekaną drobno gorzką czekoladę. Masę przelej do formy wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 10 minut. Gotowość ciasta sprawdź, wbijając weń wykałaczkę - jeśli jest sucha, wypiek można wyciągać. Gdy jest jeszcze ciepłe po wyjęciu, obsyp je cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić szybkie i puszyste placuszki na kefirze. Ten tekst wyjawia prosty przepis na niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej.

Ciasto czekoladowe

Źródło zdjęcia: canva/Onur, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy