Smakosze.pl

TRICOLORS/East News; canva/ksyfffka07, pixabay

Niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej. Wyróżnia je nietypowa zaleta

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Święta najczęściej kojarzą się z zapachem przypraw korzennych, które uwalniają swój aromat głównie z deserów, takich jak pierniczki. Anna Lewandowska ma własny przepis na te klasyczne ciasteczka, który jest niecodzienny. Gwiazda nie używa mąki pszennej do ich zrobienia, dzięki czemu są bezglutenowe.

Pierniczki niewątpliwie są jednym z symboli Świąt Bożego Narodzenia. Ich intensywny korzenny zapach, kruchość i pyszny słodki smak sprawiają, że świąteczny okres jest pełen radości. Niestety nie każdy może cieszyć się nimi w tradycyjnym wydaniu - dlatego Anna Lewandowska zdradziła własny sposób na pierniczki.

Klasycznie pierniczki zawierają mąkę pszenną, która wypełniona jest glutenem. Lewandowska zrezygnowała z niej na rzecz mąki owsianej oraz gryczanej, które są pozbawione glutenu. Pierniczki z tego przepisu smakują, wszystkim kto je spróbował.

Przepis na pierniczki Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 90 g masła klarowanego

  • 3/4 szklanki mąki owsianej

  • 1/4 szklanki mąki gryczanej

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • szczypta soli

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

  • 2 łyżki wody

  • 5 łyżek miodu wielokwiatowego

Zacznij od rozpuszczenia masła klarowanego w rondelku. Gdy tłuszcz będzie płynny, wsyp do niego przyprawy, sól, wlej miód wielokwiatowy i chwilę podgrzewaj, cały czas mieszając. Po kilku minutach dodaj do mieszanki wodę, obie mąki i proszek do pieczenia.

Ciasto dokładnie wymieszaj i zagnieć. Po wyrobieniu masy zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 40 minut. Ciasto w tym czasie wchłonie wilgoć i uzyska odpowiednią konsystencję. Po 40 minutach wyjmij je z lodówki.

Połóż ciasto na blat obsypany niewielką ilością mąki owsianej i zacznij rozwałkowywać ciasto. Po uzyskaniu należytej grubości wytnij z niego kształty na pierniczki. Ułóż ciastka na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 10 minut. Po upieczeniu ozdób wedle uznania. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak przygotować bajecznie pyszne pierniczki alpejskie. Ten tekst  wyjawia przepis na klasyczną wigilijną kutię.

Pierniczki

Źródło zdjęcia: canva/basiakstudio, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]