Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
Lubicie ogórki małosolne, lecz nie macie ochoty na żmudne upakowywanie warzywa w słoikach? Przygotujcie je w woreczku. Przygotowanie jest niezwykle proste — nawet zalewa będzie zbędna. Spróbujecie?
Ogórki małosolne posmakują niejednemu amatorowi letnich rarytasów. Szybki i nieskomplikowany patent na przygotowanie ich w woreczku foliowym sprawi, że każdy będzie mógł cieszyć się smakiem domowej wersji popularnego przetworu. Warto spróbować.
Przepis na proste ogórki małosolne z woreczka
Składniki:
-
1 kg niedużych ogórków gruntowych
-
5 ząbków czosnku
-
8 cm kawałek korzenia chrzanu
-
2 baldachy kopru
-
1 łyżka ziaren gorczycy
-
2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie ogórki małosolne z woreczka:
Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie zalewamy warzywa zimną wodą i odstawiamy je na godzinę. Zlewamy wodę i osuszamy ogórki. Odcinamy im końcówki. Patent sprawi, że sól szybciej „wejdzie” do środka.
Na koniec wkładamy ogórki do woreczka — najlepiej takiego wykonane z grubszego plastiku i wyposażonego w strunę. Chrzan oraz czosnek obieramy, a następnie kroimy je w plasterki. Dodajemy je do ogórków wraz z koprem i gorczycą. Woreczek zamykamy, jednocześnie usuwając nadmiar powietrza z jego wnętrza.
Potrząsamy energicznie zawartością i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przenosimy wyrób na blat kuchenny na kolejne 20 godzin . Ogórki małosolne są już gotowe. Będą zdatne do spożycia przez kolejne 3 dni.
Po inne przepisy na smakowite przekąski zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić rzodkiewkę z patelni . Ten natomiast zdradza sekret udanej kiszonki koreańskiej, czyli kimchi .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent
-
Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
-
Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków
Źródło: kulinarneprzeboje