Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Wiosenny smak
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.05.2022 19:40

Wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Wiosenny smak

rzodkiewki z patelni
canva/voloshyna

Lubicie rzodkiewki? Dziś powiemy wam, jak przyrządzić wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Będą miały wiosenny smak i staną się doskonałym dodatkiem do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy przekroić warzywa na pół i podsmażyć z aromatycznymi składnikami.

Rzodkiewki można w sumie kupić przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są te wiosenne. Uwielbiamy je za to, że przyjemnie chrupią i mają ostrawy smak. Zwykle są zjadane na przekąskę, dodawane do twarogu i kładzione na kanapkach. Jednak można je też przygotować na ciepło. Będą idealne na przekąskę lub jako dodatek do obiadu.

Pomysł na rzodkiewki na ciepło

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki migdałów w płatkach

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie rzodkiewek

Rzodkiewki oczyść z liści, opłucz, osącz, każdą przekrój na pół. Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej, wsyp rzodkiewki i czosnek. Smaż je przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.

Dodaj do nich sok z cytryny, masło, płatki migdałów i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj, chwilę podgrzej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka:

Zamiast natki pietruszki możesz wykorzystać świeżą, zieloną kolendrę. Danie zyska bardziej orientalny smak, o nieco cytrusowej i odświeżającej nucie.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z ogórków i rzodkiewek, a także na pastę kanapkową z rzodkiewkami.

rzodkiewki
rzodkiewki

Źródło zdjęcia: canva/windujedi Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rozkoszny