Smakosze.pl Przepisy Cudowny orzechowy krem do ciast i eleganckich tortów. Mamy najlepszy patent
Canva / pixelshot

Cudowny orzechowy krem do ciast i eleganckich tortów. Mamy najlepszy patent

23 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Orzechowy krem do ciast i tortów jest wyśmienitą propozycją na smaczne przełożenie biszkoptu. Smak kremu jest oszałamiający, a deser wykonany z jego użyciem wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie jest trudne i przy odrobinie uwagi poradzi sobie z nim każdy początkujący amator cukiernictwa.

Składniki do przyrządzenia orzechowego kremu do ciast i tortów powinny mieć temperaturę pokojową. Specjał ten twardnieje w lodówce, wobec czego warto wstawić do niej gotowy już deser na kilka minut przed podaniem. Również przed samym przełożeniem orzechowy krem do ciast i tortów należy chłodzić przez ok. 30 minut. Nabierze dzięki temu odpowiedniej konsystencji i nie wypłynie spomiędzy biszkoptów pod wpływem ich ciężaru.

Przepis na niezwykły orzechowy krem do ciast i tortów

Składniki:

  • 4 garście łuskanych orzechów włoskich

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 120 g masła

Jak przygotować prosty orzechowy krem do ciast i tortów?

W niewielkim rondelku podgrzej mleko do orzechowego kremu do ciast i tortów. Dodaj cukier i podgrzewaj do całkowitego jego rozpuszczenia. Doprowadź składniki do zagotowania.

Orzechy drobno zmiel za pomocą blendera . Następnie dodaj je do gotującego się mleka . Zmniejsz ogień i trzymaj składniki na ogniu przez ok. 10 minut, aż masa do orzechowego kremu do ciast i tortów zgęstnieje . Zdejmij całość z ognia i odstaw do ostudzenia .

W międzyczasie miękkie masło do orzechowego kremu do ciast i tortów utrzyj mikserem do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji . Następnie dodaj do niego ostudzone orzechowe mleko . Miksuj składniki krótką chwilę, aby całość się połączyła .

Dość luźny orzechowy krem do ciast i tortów wstaw do lodówki . Co kilka minut zamieszaj, aby masa równomiernie się chłodziła . Po ok. 30 minutach orzechowy krem do ciast i tortów jest gotowy do wyłożenia na biszkopt . Wyśmienitym kremem możesz przełożyć biszkopt upieczony według tego przepisu . Biszkopt z dodatkiem kakao doskonale skomponuje się z orzechowym kremem .

Canva / Licec
Canva / Licec

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy