Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne kulki ziemniaczane ze smakowitym nadzieniem z żółtego sera
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.11.2022 17:55

Obłędne kulki ziemniaczane ze smakowitym nadzieniem z żółtego sera

Projekt bez tytułu (26)
Canva /Olga Kriger

Kulki ziemniaczane z serowym nadzieniem są doskonałą przekąską na rozmaite okazje. Złociste smażone kąski możesz przyrządzić na wieczór filmowy, spotkanie towarzyskie lub nadchodzący mecz naszej reprezentacji. Kilka podstawowych składników i proste przygotowanie są ich niezaprzeczalnymi atutami.

Serowe kulki ziemniaczane odznaczają się chrupiącą skórką i kremowym nadzieniem. Dodatek czosnku oraz boczku zapewnia ich wyjątkowy aromat. Kulki ziemniaczane możesz usmażyć na patelni wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku. Złote kąski znikają z talerzy błyskawicznie.

Przepis na złociste kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków

  • gruby plaster wędzonego boczku

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 jajko

  • 2 grube plastry żółtego sera

  • szczypiorek

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • mąka i bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Zachwycające kulki ziemniaczane z serem i boczkiem krok po kroku

Ziemniaki do kulek ziemniaczanych obierz i ugotuj do miękkości. Gotowe warzywa odcedź z wody i utłucz na gładką masę. Odstaw do ostudzenia.

Boczek drobno pokrój a szczypiorek posiekaj. Ser żółty do kulek ziemniaczanych pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.

Do utłuczonych ziemniaków dodaj boczek, czosnek oraz szczypiorek. Następnie wbij 1 jajko i dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Masę na kulki ziemniaczane dokładnie wymieszaj.

Z masy formuj niewielkie płaskie placuszki. Na środku każdego z nich kładź kostkę sera żółtego i zawijaj całość w kulkę. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników na kulki ziemniaczane.

Uformowane kulki ziemniaczane obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smaż z każdej strony na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Tłuszcz podczas smażenia powinien sięgać połowy wysokości ziemniaczanych klopsików. Gotowe kulki ziemniaczane odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Ziemniaki po marokańsku to kolejny smakowity pomysł na to warzywo. Faszerowane ziemniaczane łódeczki podbiją każde podniebienie.

Canva / Srinrat Wuttichaikitcharoen
Canva / Srinrat Wuttichaikitcharoen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: