Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (26)

Canva /Olga Kriger

Obłędne kulki ziemniaczane ze smakowitym nadzieniem z żółtego sera

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Kulki ziemniaczane z serowym nadzieniem są doskonałą przekąską na rozmaite okazje. Złociste smażone kąski możesz przyrządzić na wieczór filmowy, spotkanie towarzyskie lub nadchodzący mecz naszej reprezentacji. Kilka podstawowych składników i proste przygotowanie są ich niezaprzeczalnymi atutami.

Serowe kulki ziemniaczane odznaczają się chrupiącą skórką i kremowym nadzieniem. Dodatek czosnku oraz boczku zapewnia ich wyjątkowy aromat. Kulki ziemniaczane możesz usmażyć na patelni wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku. Złote kąski znikają z talerzy błyskawicznie.

Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na złociste kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków

  • gruby plaster wędzonego boczku

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 jajko

  • 2 grube plastry żółtego sera

  • szczypiorek

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • mąka i bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Zachwycające kulki ziemniaczane z serem i boczkiem krok po kroku

Ziemniaki do kulek ziemniaczanych obierz i ugotuj do miękkości. Gotowe warzywa odcedź z wody i utłucz na gładką masę. Odstaw do ostudzenia.

Boczek drobno pokrój a szczypiorek posiekaj. Ser żółty do kulek ziemniaczanych pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.

Do utłuczonych ziemniaków dodaj boczek, czosnek oraz szczypiorek. Następnie wbij 1 jajko i dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Masę na kulki ziemniaczane dokładnie wymieszaj.

Z masy formuj niewielkie płaskie placuszki. Na środku każdego z nich kładź kostkę sera żółtego i zawijaj całość w kulkę. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników na kulki ziemniaczane.

Uformowane kulki ziemniaczane obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smaż z każdej strony na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Tłuszcz podczas smażenia powinien sięgać połowy wysokości ziemniaczanych klopsików. Gotowe kulki ziemniaczane odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Ziemniaki po marokańsku to kolejny smakowity pomysł na to warzywo. Faszerowane ziemniaczane łódeczki podbiją każde podniebienie.

Canva / Srinrat Wuttichaikitcharoen

Canva / Srinrat Wuttichaikitcharoen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >