Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do biszkoptu nietypowy składnik. Wyjdzie idealnie puszysty, jak z cukierni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.10.2022 13:10

Dodaj do biszkoptu nietypowy składnik. Wyjdzie idealnie puszysty, jak z cukierni

Dodaj do biszkoptu nietypowy składnik. Wyjdzie idealnie puszysty, jak z cukierni
canva/imagedepotpro

Biszkopt opada, kruszy się, pęka lub wcale nie rośnie? Poznaj sprawdzony przepis na puszysty biszkopt jak z najlepszej cukierni. Biszkopt z dodatkiem octu wyrasta za każdym razem i doskonale nadaje się do przekładania kremami i owocami.

Każdy piecze biszkopt nieco inaczej. Niektórzy dodają do niego mąkę ziemniaczaną, inni po upieczeniu rzucają wypiekiem o blat, żeby był zwarty i nie pękał. Okazuje się, że najlepszym i najprostszym sposobem na puszysty biszkopt jak z cukierni jest dodatek octu.

Ocet dodany do masy rozpulchnia ciasto, przez co biszkopt będzie wyrośnięty i puszysty, a Ty z łatwością przekroisz go na dwa, a nawet trzy blaty. Ocet, mimo swojego ostrego zapachu, nie jest wyczuwalny w cieście, nie musisz się więc martwić, że zepsuje domowe wypieki.

Nigdy nie wyciągaj biszkoptu z piekarnika zaraz po upieczeniu, ponieważ może opaść i się pokruszyć. Po wyłączeniu piekarnika, zostaw ciasto w środku, następnie po 10 minutach uchyl delikatnie drzwi, a blachę wyjmij po około 30 minutach. Biszkopt musi studzić się stopniowo, wtedy będzie idealny.

Niezwykle puszysty biszkopt z dodatkiem octu

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 szklanki cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 6 jajek

  • 2 łyżki octu 6%

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Jak zrobić biszkopt, który nie opada i się nie kruszy?

Nagrzej piekarnik do 170 stopni C, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia, octem i olejem, odstaw. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy.

Do masy dodaj przygotowane wcześniej żółtka, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i delikatnie mieszaj łyżką, aż na wierchu pojawią się pęcherzyki powietrza. Masę przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika, piecz około 40minut.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw na 10 minut, następnie uchyl delikatnie drzwi i studź biszkopt w piekarniku przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt i ostudź na blacie.

Biszkopt przygotuj np. z owocami, kremem lub galaretką. Doskonale sprawdzą się również domowe kremy do przekładania ciasta, np. cytrynowy lub czekoladowy. Każde ciasto będzie przepyszne.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
canva/cujo19

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: