Dodaj do biszkoptu nietypowy składnik. Wyjdzie idealnie puszysty, jak z cukierni
Biszkopt opada, kruszy się, pęka lub wcale nie rośnie? Poznaj sprawdzony przepis na puszysty biszkopt jak z najlepszej cukierni. Biszkopt z dodatkiem octu wyrasta za każdym razem i doskonale nadaje się do przekładania kremami i owocami.
Każdy piecze biszkopt nieco inaczej. Niektórzy dodają do niego mąkę ziemniaczaną, inni po upieczeniu rzucają wypiekiem o blat, żeby był zwarty i nie pękał. Okazuje się, że najlepszym i najprostszym sposobem na puszysty biszkopt jak z cukierni jest dodatek octu.
Ocet dodany do masy rozpulchnia ciasto, przez co biszkopt będzie wyrośnięty i puszysty, a Ty z łatwością przekroisz go na dwa, a nawet trzy blaty. Ocet, mimo swojego ostrego zapachu, nie jest wyczuwalny w cieście, nie musisz się więc martwić, że zepsuje domowe wypieki.
Nigdy nie wyciągaj biszkoptu z piekarnika zaraz po upieczeniu, ponieważ może opaść i się pokruszyć. Po wyłączeniu piekarnika, zostaw ciasto w środku, następnie po 10 minutach uchyl delikatnie drzwi, a blachę wyjmij po około 30 minutach. Biszkopt musi studzić się stopniowo, wtedy będzie idealny.
Niezwykle puszysty biszkopt z dodatkiem octu
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
2 łyżki octu 6%
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Jak zrobić biszkopt, który nie opada i się nie kruszy?
Nagrzej piekarnik do 170 stopni C, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia, octem i olejem, odstaw. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Do masy dodaj przygotowane wcześniej żółtka, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i delikatnie mieszaj łyżką, aż na wierchu pojawią się pęcherzyki powietrza. Masę przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika, piecz około 40minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw na 10 minut, następnie uchyl delikatnie drzwi i studź biszkopt w piekarniku przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt i ostudź na blacie.
Biszkopt przygotuj np. z owocami, kremem lub galaretką. Doskonale sprawdzą się również domowe kremy do przekładania ciasta, np. cytrynowy lub czekoladowy. Każde ciasto będzie przepyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Klasyczne cepeliny z mięsem. Dawny specjał nie mógł obejść się bez 1 dodatku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama