Smakosze.pl

Pawel Wodzynski/East News, canva/Andrew1Norton

Wachowicz piecze ciasto imbirowe. Co za aromat

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na obłędne ciasto imbirowe. Prosty deser o niepowtarzalnym smaku i aromacie jest doskonałym dodatkiem do kawy i herbaty. Ciasto z mielonym imbirem, syropem klonowym i orzechami włoskimi dosłownie rozpływa się w ustach.

Ewa Wachowicz na swojej oficjalnej stronie ewawachowicz.pl dzieli się swoimi przepisami na wyśmienite ciasta, dania główne i aromatyczne zupy. Znana kucharka niedawno zdradziła przepis na ciasto imbirowe o korzennym smaku. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz.

Ciasto imbirowe po upieczeniu jest wilgotne, puszyste i pięknie wyrasta podczas pieczenia. Ciasto z imbirem, syropem klonowym i orzechami jest idealnym deserem do zimowej, rozgrzewającej kawy i herbaty. Nie ma lepszego ciasta o tej porze roku.

Ciasto imbirowe według przepisu Ewy Wachowicz możesz udekorować dodatkowo domową polewą czekoladową. Przepis na domową polewę znajdziesz poniżej. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto nie pęka i nie opada, cała rodzina będzie zachwycona.

Ciasto imbirowe według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej

  • szklanka brązowego cukru

  • pół szklanki syropu klonowego

  • 80 ml mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżeczka cynamonu

  • łyżeczka imbiru mielonego

  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

  • 230 g masła

  • 4 jajka

  • laska wanilii

  • szczypta soli

  • polewa czekoladowa do dekoracji (opcjonalnie)

Jak zrobić obłędne ciasto imbirowe? Domowe, korzenne ciasto jest idealne do kawy

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i solą. Dodaj zmielone orzechy i wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem, dodaj syrop klonowy, wymieszaj, następnie dodaj miąższ z wanilii.

Wbijaj jajka, stale miksując. Do przygotowanej masy stopniowo dodawaj suche składniki, na końcu wlej mleko i wymieszaj. Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto możesz dodatkowo udekorować polewą czekoladową, smacznego.

Pomysł na równie smaczne ciasto? Ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie ciasteczka do kawy- tu poznasz przepis na kocie oczka z marmoladą.

ciasto imbirowe
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >