Jak zrobić ragout wołowe?
Ragout wołowe to mięsny, gęsty i ciemny gulasz. Wołowina duszona w winie z papryką, pomidorami, cebulą i świeżym tymiankiem jest delikatna, miękka i doskonała w smaku. Ragout wołowe to pomysł na pożywny i wykwintny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić ragout wołowe?
Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad dla najbliższych lub na wizytę gości? Koniecznie ugotuj ragout wołowe. Wołowina duszona z warzywami, przyprawami, świeżym tymiankiem i białym winem nabiera doskonałego smaku, jest miękka i bardzo aromatyczna. Nie musisz zagęszczać potrawy mąką- duszona cebula doskonale zagęszcza mięsne sosy.
Ragout wołowe podaj z kopytkami lub włoskimi gnocchi, szczególnie polecam gnocchi dyniowe , ponieważ świetnie łączą się z aromatycznym, czerwonym mięsem. Danie możesz podać również z samą bagietką lub tradycyjnie- z ziemniakami i burakami.
Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie wołowiny- tu poznasz przepis na wyśmienite steki z antrykotu z masłem ziołowym, idealne na obiad i mięsną kolację.
Przepis na ragout wołowe
Składniki:
-
500 g wołowiny bez kości
-
2 papryki czerwone
-
2 duże cebule czerwone
-
puszka pomidorów krojonych
-
4 ząbki czosnku
-
150 ml wina białego wytrawnego
-
2 liście laurowe
-
2 ziela angielskie
-
łyżka sosu sojowego
-
łyżka papryki słodkiej mielonej
-
3 gałązki tymianku
-
szklanka bulionu
-
pieprz, sól
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić ragout wołowe?
Wołowinę pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i odstaw na czas krojenia warzyw. Pokrój w kostkę papryki, posiekaj cebule i ząbki czosnku. W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso i smaż przez kilka minut.
Do garnka dodaj paprykę, dopraw papryką słodką i smaż kolejne 2-3 minuty. Wlej wino białe, dodaj tymianek i duś na wolnym ogniu, aż wino odparuje. Teraz dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i podgotuj jeszcze kilka minut.
Źródło zdjęcia: canva/ ZHARATE Do całego dania wlej szklankę gorącego bulionu, dodaj liście laurowe, sos sojowy i duś pod przykryciem przez 1-1,5 godziny na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka, a sos będzie gęsty i aromatyczny. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.