Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić ragout wołowe?
canva/Angelika Heine

Jak zrobić ragout wołowe?

19 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ragout wołowe to mięsny, gęsty i ciemny gulasz. Wołowina duszona w winie z papryką, pomidorami, cebulą i świeżym tymiankiem jest delikatna, miękka i doskonała w smaku. Ragout wołowe to pomysł na pożywny i wykwintny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić ragout wołowe?

Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad dla najbliższych lub na wizytę gości? Koniecznie ugotuj ragout wołowe. Wołowina duszona z warzywami, przyprawami, świeżym tymiankiem i białym winem nabiera doskonałego smaku, jest miękka i bardzo aromatyczna. Nie musisz zagęszczać potrawy mąką- duszona cebula doskonale zagęszcza mięsne sosy.

Ragout wołowe podaj z kopytkami lub włoskimi gnocchi, szczególnie polecam gnocchi dyniowe , ponieważ świetnie łączą się z aromatycznym, czerwonym mięsem. Danie możesz podać również z samą bagietką lub tradycyjnie- z ziemniakami i burakami.

Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie wołowiny- tu poznasz przepis na wyśmienite steki z antrykotu z masłem ziołowym, idealne na obiad i mięsną kolację.

Przepis na ragout wołowe

Składniki:

  • 500 g wołowiny bez kości

  • 2 papryki czerwone

  • 2 duże cebule czerwone

  • puszka pomidorów krojonych

  • 4 ząbki czosnku

  • 150 ml wina białego wytrawnego

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziela angielskie

  • łyżka sosu sojowego

  • łyżka papryki słodkiej mielonej

  • 3 gałązki tymianku

  • szklanka bulionu

  • pieprz, sól

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić ragout wołowe?

Wołowinę pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i odstaw na czas krojenia warzyw. Pokrój w kostkę papryki, posiekaj cebule i ząbki czosnku. W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso i smaż przez kilka minut.

Do garnka dodaj paprykę, dopraw papryką słodką i smaż kolejne 2-3 minuty. Wlej wino białe, dodaj tymianek i duś na wolnym ogniu, aż wino odparuje. Teraz dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i podgotuj jeszcze kilka minut.

Papryka czerwona

Źródło zdjęcia: canva/ ZHARATE Do całego dania wlej szklankę gorącego bulionu, dodaj liście laurowe, sos sojowy i duś pod przykryciem przez 1-1,5 godziny na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka, a sos będzie gęsty i aromatyczny. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy