Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów? Nie zapomnij o 1 dodatku, podkreślającym smak
Canva / Monika Kowalska

Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów? Nie zapomnij o 1 dodatku, podkreślającym smak

20 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów nie jest trudny do wykonania. Odrobina cierpliwości i uwagi sprawi, że każdy wyczaruje to apetyczne nadzienie. Nie zapomnijcie i szczodrym dodatku podsmażonej cebulki. Dzięki niej finalne danie szczyci się wyjątkowym smakiem.

Grzyby do przygotowania nadzienia warto namoczyć jeden dzień przez rozpoczęciem gotowania. Taka kąpiel powinna trwać przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki wcześniejszemu planowaniu odpowiednio zagospodarujemy czas na przygotowanie farszu do pierogów.

Przepis na soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty

  • 4 garście suszonych grzybów

  • 2 cebule

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • świeżo mielony czarny pieprz

Jak przyrządzić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów?

Grzyby opłucz na sicie pod kranem . Następnie przełóż je do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą . Pozostaw składnik na soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów do namoczenia na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc .

Po namoczeniu grzyby ugotuj w tej samej wodzie do miękkości pod przykryciem . Odcedź je na durszlaku, zachowując wywar do innych potraw . Na koniec grzyby bardzo drobno posiekaj .

Kiszoną kapustę odciśnij z soku . Zalej warzywo do soczystego farszu do pierogów z kapusty i grzybów wodą. Gotuj ją przez ok. 60 minut, aż będzie miękka . Po ugotowaniu odsącz i posiekaj .

Cebulę do soczystego farszu do pierogów z kapusty i grzybów pokrój w drobną kostkę . Zeszklij ją na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Po chwili dodaj do niej posiekane grzyby i smaż wszystko jeszcze przez chwilę .

Na koniec do soczystego farszu do pierogów dodaj kapustę . Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze chwilę . Uzyskane nadzienie pozostaw do ostygnięcia . Po upływie tego czasu możesz zacząć zamykać je w pierogowe ciasto .

Canva / Ockra
Canva / Ockra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy