Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów? Nie zapomnij o 1 dodatku, podkreślającym smak
Soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów nie jest trudny do wykonania. Odrobina cierpliwości i uwagi sprawi, że każdy wyczaruje to apetyczne nadzienie. Nie zapomnijcie i szczodrym dodatku podsmażonej cebulki. Dzięki niej finalne danie szczyci się wyjątkowym smakiem.
Grzyby do przygotowania nadzienia warto namoczyć jeden dzień przez rozpoczęciem gotowania. Taka kąpiel powinna trwać przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki wcześniejszemu planowaniu odpowiednio zagospodarujemy czas na przygotowanie farszu do pierogów.
Przepis na soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów
Składniki:
-
0,5 kg kiszonej kapusty
-
4 garście suszonych grzybów
-
2 cebule
-
1 łyżka oleju
-
sól
-
świeżo mielony czarny pieprz
Jak przyrządzić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów?
Grzyby opłucz na sicie pod kranem . Następnie przełóż je do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą . Pozostaw składnik na soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów do namoczenia na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc .
Po namoczeniu grzyby ugotuj w tej samej wodzie do miękkości pod przykryciem . Odcedź je na durszlaku, zachowując wywar do innych potraw . Na koniec grzyby bardzo drobno posiekaj .
Kiszoną kapustę odciśnij z soku . Zalej warzywo do soczystego farszu do pierogów z kapusty i grzybów wodą. Gotuj ją przez ok. 60 minut, aż będzie miękka . Po ugotowaniu odsącz i posiekaj .
Cebulę do soczystego farszu do pierogów z kapusty i grzybów pokrój w drobną kostkę . Zeszklij ją na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Po chwili dodaj do niej posiekane grzyby i smaż wszystko jeszcze przez chwilę .
Na koniec do soczystego farszu do pierogów dodaj kapustę . Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze chwilę . Uzyskane nadzienie pozostaw do ostygnięcia . Po upływie tego czasu możesz zacząć zamykać je w pierogowe ciasto .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wigilijne gołąbki zrobisz bez grama mięsa. Smakują lepiej od tradycyjnych dzięki prostej sztuczce
-
Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki jarzynowej. Wyrazisty składnik cudownie podkręci smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama