Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić soczysty klops wielkanocny? Mamy niezawodny babciny trik
canva/Svetlana Kolpakova

Jak zrobić soczysty klops wielkanocny? Mamy niezawodny babciny trik

16 marca 2022

Klops albo też pieczeń rzymska jest popularnym daniem mięsnym podawanym na wielkanocnych stołach. Sekretem soczystości specjału jest dodatek startych na tarce surowych ziemniaków. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Klops zazwyczaj przyrządza się z mięsa wołowo-wieprzowego, lecz nie jest to regułą. Z wieprzowej łopatki też wyjdzie smaczny. Niektórzy specjał wzbogacają o ugotowane na twardo jajka.

Wersja z ziemniakiem zachwyci tych, którzy cenią sobie soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Zioła wydobędą smak wieprzowiny, a czosnek i cebula nadadzą jej charakteru. Przygotujcie to danie na wielkanocne śniadanie, a wasi bliscy będą zachwyceni.

Przepis na soczysty klops wielkanocny

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

  • 1 duży ziemniak

  • 1 większa cebula

  • 4 jajka

  • pół szklanki bułki tartej

  • 1 średni ząbek czosnku

  • 1-2 łyżeczki soli

  • szczypta tymianku, lubczyku, majeranku, papryki słodkiej i pieprzu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jajka gotujemy na twardo . Cebulę i ziemniaka obieramy, bulwę myjemy. Oba warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Dodajemy mięso, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, do czasu aż stanie się klejąca. Formujemy z niej okrągły klops, wewnątrz umieszczając obrane i ostudzone jajka na twardo.

Klops przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy go około 50 minut. Podajemy wraz z innymi mięsnymi specjałami. Doskonale smakuje z wyrazistą ćwikłą z buraków. Smacznego.

Pieczeń rzymska uświetni wielkanocne śniadanie
Pieczeń rzymska uświetni wielkanocne śniadanie

Źródło zdjęcia: canva/Wiktory

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smacznapyza, holistic-masazidietetyka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy