Smakosze.pl

canva/Yevhenii Orlov

Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Sprawdź, jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię. Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody z wykorzystaniem popularnych, domowych produktów. Jeden z nich wystarczy rozpuścić w wodzie i powstałą mieszanką zalać naczynie. Zejdzie z niego nawet najbardziej uporczywy brud.

Gdy smażymy na patelni mięso, czy warzywa nietrudno o przypalenie. Wystarczy chwila nieuwagi i za duży ogień, a na dnie zostanie przypalona warstwa potrawy.

Jednak patelnia może się też przypalić od zewnątrz. Dzieje się tak zwykle wtedy, gdy kipi z niej sos lub przelewamy coś do innego naczynia. Ściekające płyny łatwo przywierają go gorącej powierzchni, tworząc trudne do usunięcia zabrudzenie.

Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody

Niektórzy przypaloną od spodu patelnię od razu traktują szorstkim czyścikiem. Jednak może on porysować delikatną powierzchnię naczynia. Lepiej więc sięgnąć po mniej ścierające, ale bardzo skuteczne środki.

Z przypalenizną dobrze poradzi sobie kwasek cytrynowy. Jedną jego łyżeczkę wystarczy wsypać do niedużej ilości wody i całość zagotować. Potem wlać płyn np. do miski i zanurzyć w nim dno przypalonej patelni. Dobrze, by naczynie poleżało w tym roztworze kilka godzin. Po tym czasie patelnię wystarczy przetrzeć ściereczką, umyć płynem do naczyń, spłukać i wytrzeć. Kwasek cytrynowy nie tylko łatwo usunie przypalenie z dna naczynia, ale też pięknie je nabłyszczy.

Do czyszczenia przypalonej patelni warto też użyć sody oczyszczonej. 6 łyżeczek sody trzeba wsypać do miseczki, dodać 1/4 szklanki wody utlenionej i wymieszać całość na papkę. Powstałą pastą należy posmarować spód patelni i pozostawić całość na 10-15 minut. Po tym czasie zabrudzenie łatwo da się usunąć myjką.

Do usuwania silniejszych zabrudzeń można przygotować papkę z sody, wody i soli. Drobinki soli mają dobre właściwości szorujące, a przy tym zmiękczają wodę, zwiększając jej skuteczność.

Przypaloną patelnię można też wyczyścić przy pomocy octu i sody oczyszczonej. Najpierw patelnię należy zalać mieszanką gorącej wody z octem. Po ok. 10 minutach w namoczone dno patelni trzeba wetrzeć gąbką trochę sody oczyszczonej. Ten proszek dobrze poradzi sobie z przypaleniem. Teraz wystarczy tylko umyć patelnię.

O tym warto pamiętać

Smażąc czy dusząc potrawę na patelni, trzeba uważać, by nic nie ściekało po jej ściankach. Jeśli pojawią się jakieś zabrudzenia, najlepiej od razu wytrzeć je papierowym ręcznikiem. To zapobiegnie powstawaniu zapieczonych zacieków. Im dłużej będziemy je ogrzewać, tym będą trudniejsze do usunięcia.

Zabrudzoną z zewnątrz patelnię po wystygnięciu można umyć wodą z płynem do naczyń. Można ją też włożyć do zlewu z dobrze ciepłą wodą, by zabrudzenie odmiękło.

Do usuwania trwalszych zabrudzeń można użyć kulki zrobionej z folii aluminiowej. Jest ona szorstka i skutecznie usuwa zabrudzenie, nie rysując przy tym powierzchni naczynia.

Sody oczyszczonej nie stosujemy na powierzchnie aluminiowe, bo powoduje ich przebarwienia. Octem nie czyścimy zaś emaliowanych patelni, bo mogą stać się matowe.

Z naszego serwisu dowiecie się też, jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami , a także, jak wyczyścić kuchenkę mikrofalową .

ocet i kwasek cytrynowy
ocet i kwasek cytrynowy

Źródło zdjęcia: canva/kuppa_rock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kaercher, prymusagd Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >