Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak hodować i wykorzystać rzeżuchę? Najłatwiejszy sposób na duże wielkanocne zbiory
Adam Moskal
Adam Moskal 18.03.2022 01:00

Jak hodować i wykorzystać rzeżuchę? Najłatwiejszy sposób na duże wielkanocne zbiory

Rzeżucha
canva/ Rus32, Getty Images

Rzeżucha stanowi bez wątpienia jeden z symboli Wielkanocy i przed tymi świętami w wielu domach ochoczo się ją wysiewa. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, warto się pospieszyć. Dolną granicą wysiewu jest 5-6 dni do świąt, inaczej kiełki nie osiągną wystarczającej dojrzałości, przez co nie będą wyglądały zbyt ładnie.

Rzeżucha kojarzona jest głównie jako wielkanocna ozdoba świątecznego stołu oraz prosty, aczkolwiek smaczny dodatek do kanapek. Te niepozorne kiełki skrywają w sobie jednak znacznie więcej.

Przede wszystkim rzeżucha pełna jest witamin i minerałów, dlatego warto jeść ją nie tylko od świąt. Jeśli chcesz cieszyć się ładnie wyrośniętymi kiełkami, zasadź ją już teraz - później może nie wystarczyć czasu, aby roślina odpowiednio wyrosła.

Jak i kiedy siać rzeżuchę?

Cały proces jest banalnie prosty i jedyne o czym należy pamiętać, to regularne podlewanie. Rzeżucha bowiem wymaga do zdrowego rozwoju mnóstwa wody. Nasiona rośliny można kupić praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych przed Wielkanocą. Samo sianie warto przeprowadzić już teraz, aby zdążyć przed świętami.

Po zakupie nasion przygotuj podłoże. Najlepiej w tym celu sprawdzi się wata kosmetyczna czy lignina. Oba materiały dobrze chłoną wodę i są świetnym podłożem dla delikatnych korzeni rzeżuchy.

Rozłóż materiał na płaskim talerzyku lub innym pojemniku i równomiernie rozsyp na nim ziarenka. Następnie spryskaj je obficie wodą i odstaw w ciepłe i nasłonecznione miejsce. Po około 5-6 dniach będziesz mógł przeprowadzić pierwsze zbiory.

Jak jeść rzeżuchę?

Najprostszym sposobem jedzenia tej smacznej rośliny, jest posypanie nią kanapek. Lekko pikantny i cebulowy posmak rzeżuchy pysznie podkreśla smak wędlin, sera i innych kanapkowych dodatków.

Innym doskonałym pomysłem jest dodanie drobno posiekanej rzeżuchy do sałatki zamiast cebuli. Ta ma często zbyt ostry smak, który dominuje w daniu - rzeżucha jest znacznie delikatniejsza.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na bananowe placki z czekoladą. Ten tekst wyjawia, jak zrobić wielkanocne jajka w buraczanej zalewie.

Rzeżucha

Źródło zdjęcia: canva/Ekaterina Senyutina, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zielonyogrodek; wapteka

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia Cebula