Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić tradycyjną babkę ziemniaczaną?
Babka ziemniaczana

Jak zrobić tradycyjną babkę ziemniaczaną?

26 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Babka ziemniaczana nie ma sobie równych - jeśli nie masz ochoty na przygotowywanie wielu dodatków do obiadu, a czujesz wilczy głód, babka świetnie się nada. Nie potrzebujesz do niej zbyt wielu składników, a te które są potrzebne, kupisz w każdym sklepie za grosze.

Duża ilość mięsa w połączeniu z ziemniakami tworzy najbardziej sycące danie, które można podać na obiad. Smak babki jest nieporównywalny, więc warto samemu przekonać się, jak bardzo jest pyszna. Co ciekawe, od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej.

Babka ziemniaczana jak za dawnych lat

Z pewnością wielu z was wyjeżdżało na wakacje do babci na wieś. W tamtych czasach nie można było pozwolić sobie na zbyt duży luksus, więc dzieciom podawano, chociażby babkę ziemniaczaną, która jest tania i banalnie prosta w przygotowaniu.

Dawniej na Białorusi pieczono ją w specjalnym naczyniu o nazwie czyhun, który miał rozszerzający się do góry kształt stożka. Dzisiaj nie musimy korzystać z tak wymyślnych garnków, a mimo to smak babki jest bardzo ceniony, głównie na wschodzie Polski.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.

Źródło:: ola_p, Getty Images Signature

Przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 4 jajka

  • 2 cebule

  • 2-3 łyżki mąki

  • 1,5 łyżki smalcu

  • 300 gr kiełbasy

  • 300 gr boczku wędzonego

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • papryka słodka

  • papryka ostra

  • gałka muszkatołowa

Zacznij od pokrojenia boczku i cebuli w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Podsmaż je na patelni ze smalcem na średnim ogniu. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, aby cebula się nie przypaliła - w innym wypadku jej przypalony, gorzki smak może zrujnować całe danie.

Ziemniaki umyj i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Odciśnij z ziemniaków płyn, dodaj do nich usmażony boczek, cebulę oraz kiełbasy . Wbij do niej dwa jajka, dopraw wszystkimi przyprawami po około 1 łyżeczce, wsyp mąkę i dodaj pietruszkę.

Ciasto wyrób dłońmi. Blachę wysmaruj tłuszczem i podsyp bułką tartą. Wyłóż na nią masę i równomiernie rozprowadź. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 2 godziny . Podawaj z pokaźną porcją kwaśnej śmietany. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy