Napar z banana, cynamonu i wody - przepis na "eliksir zdrowia"
Banany wypełnione są po brzegi witaminami i minerałami, które konieczne są do prawidłowej pracy wszystkich narządów wewnętrznych w naszych ciałach. Okazuje się, że można przygotować je w sposób, który zwiększa ich działanie.
Podczas gotowania bananowego naparu, wyciągamy mikroelementy z owoców, które przenikają do wody. Przyswajanie rozpuszczalnych substancji w wodzie jest znacznie prostsze i efektywniejsze, gdy te już się w tej wodzie znajdują, a nasz organizm nie musi wykonywać dodatkowej pracy.
Banany podane w nowatorski sposób
Banany wypełnione są pektynami, czyli formą błonnika, który jest wyjątkowo zdrowy. Pektyny mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu i zwiększające poziom dobrego cholesterolu. Pomagają także schudnąć, dzięki wywołaniu uczucia sytości po spożyciu.
Co więcej, w owocu ważącym około 100 gramów, znajduje się aż 358 mg potasu. Taka ilość sprawia, że produkt ten jest w zdecydowanej czołówce, jeżeli chodzi o składniki diety pozytywnie wpływające na układ krążenia oraz mięsień sercowy.
W owocach tych można znaleźć ogromne pokłady magnezu, dlatego zaleca się go praktycznie każdej osobie, nawet zdrowej. Minerał ten potrzebny jest do odpowiedniej pracy układu nerwowego, dlatego wystarczający poziom magnezu jest wyjątkowo ważny.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy doskonałe promocje dostępne od jutra w Biedronce i Lidlu. Tutaj z kolei prezentujemy wyzwanie, jakiego podjął się pewien youtuber - zjadł on najostrzejszą pizzę w Polsce i wygrał 1500 złotych.
Przepis na bananowy napar
Składniki:
1 banan
laska cynamonu
200 ml wody
łyżka miodu
Banany obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Wodę wlej do rondelka i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wrzuć do niej pokrojone plastry owocu oraz laskę cynamonu. Gotuj całość przez około 5 minut, aż banan zacznie się rozpadać, a powietrzu unosić piękny cynamonowy aromat.
Zdejmij garnek z gazu i odstaw do ostudzenia. Przecedź napar przez gazę lub sitko, posłodź miodem i włóż do lodówki. Pij jedną szklankę tego specyfiku codziennie przed snem, a spektakularne efekty szybko się pojawią. Warto dodawać do takiego napoju starsze banany, których mało kto chce zjeść.
Takie przejrzałe owoce zawierają znacznie więcej substancji walczących z nowotworami i cukru, przez co napój może być o wiele zdrowszy i smaczniejszy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy Teściowej